De tennisvereniging heeft een 'bronzen kantine'.
De tennisvereniging heeft een 'bronzen kantine'.

TV de Hakkelaars zet de trend: gezonder aanbod in de kantine

MUIDERBERG Een primeur voor tennisvereniging De Hakkelaars. Ze zijn de eerste sportvereniging die beloond wordt voor een gezonder aanbod en kregen daarvoor vrijdag een bronzen vaantje uitgereikt. Bij onder meer BFC, Hockeyclub Naarden en TC Naarden lopen er inmiddels ook trajecten voor meer gezonde snacks en drankjes.

Een gezonder aanbod begint al met kleinere zakjes chips en snoep, een mueslireep op de bar in plaats van de twixen en marsen en gratis water. De bezem door het aanbod in de sportkantines dus. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Wanneer het woord 'gezond' valt in de sportkantines dan wordt er vaak meteen gedacht dat bier en bitterballen verbannen worden. Maar dat is zeker niet de bedoeling. Het gezonde aanbod moet gewoon iets meer gepromoot worden.

Bier en bitterballen

Kick de Groot, verenigingsondersteuner bij Gooise Meren Beweegt, probeert dat beeld ook bij te stellen. Hij hoopt ook dat veel verenigingen het voorbeeld van de tennisclub uit Muiderberg zullen volgen. "Het gaat om gezondere keuzes."

Bij De Hakkelaars hebben ze het in ieder geval goed opgepakt. Natasja van der Woude vertelt dat de club blij is met de onderscheiding en het gezonde aanbod. "Er zijn dranken met minder suiker en bruine in plaats van witte broodjes. Water drinken wordt gepromoot door de waterkan met munt op de bar." De sportvereniging had ook een enquĂȘte gehouden en een presentatie gegeven om zo meer draagvlak te krijgen Er was in eerste instantie wel wat weerstand, maar toen de leden hoorden dat er ook nog gewoon een frikandel besteld kon worden, waren ze om. "We krijgen ook steeds meer positieve reacties", aldus Natasja.

Gratis water, kleinere zakjes snoep en bruin in plaats van wit brood

Voedingscentrum

Kick legt uit dat het soms lastig is om te bepalen wat nou wel en niet gezond is. Zij hanteren in ieder geval de richtlijn van het Voedingscentrum. Naast een bronzen vaantje kunnen de sportverenigingen ook een zilveren of gouden vaantje 'verdienen'. "Die gouden is een hele grote stap", aldus Kick. Zover is het nog lang niet, maar elke stap die gezet wordt door de sportverenigingen wordt toegejuicht door de samenwerkenden partijen.

Samenwerking

Gooise Meren Beweegt zet zich samen met onder meer de landelijke organisatie TeamFit in voor een gezonder aanbod in sportkantines. Ze hopen dat mensen hierdoor vaker voor het gezonde alternatief kiezen. Als het aan Kick ligt, blijft het niet bij de kantines van sportverenigingen. Ook op scholen valt nog een hoop winst te behalen. "We willen een gezonde beweging in gang zetten."

Meer informatie is te vinden op www.gooisemerenbeweegt.nl.