Guus Kroon bij de oorlogsgraven van de militairen.
Guus Kroon bij de oorlogsgraven van de militairen. Foto: Yvette de Vries

Verhalen achter de oorlogsgraven

MUIDEN Wat is het verhaal van de mensen die begraven liggen op de Algemene Begraafplaats? Sinds kort staan bij 12 graven informatiebordjes. Via een QR-code zijn de verhalen van de overledenen te lezen.

door Yvette de Vries

Het gaat om verschillende verhalen tegen dezelfde achtergrond: ze hebben allemaal een link met Muiden en WOII. Guus Kroon is een van de initiatiefnemers, samen met de Historische Kring Stad Muiden. Kroon: "Weinig mensen weten wat er in Muiden in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, ik vind het belangrijk dat het blijft voortleven."

Bijdragen

Hij hoopt dat de bijzondere verhalen van de dertien overledenen daar iets aan bijdragen. Zeven van de graven zijn voor gevallen militairen. Overigens ligger er maar zes op die plek begraven, de zevende persoon is nooit gevonden. Drie van de graven behoren aan burgers en drie aan verzetsmensen. Guus: "De verhalen van deze zes mensen zijn allemaal bijzonder. Zo woonden drie van hen in dezelfde straat in Muiden." Op de informatiebordjes is te lezen hoe het hen verging. "Een ging bij het verzet, de ander koos voor de SS en de derde was politieman en verantwoordelijk voor de arrestatie van de verzetsman. De politieman werd tijdens de oorlog doodgeschoten bij de arrestatie van twee Duitse deserteurs, de verzetsman overleefde Buchenwald.