Boskapel mag worden bewoond

MUIDERBERG De vergunning voor het gebruik als woning van de voormalige boskapel aan de Brink in Muiderberg is definitief goedgekeurd.

door Adrie van der Wel

De Raad van State verwierp deze week in een hoger beroep de bezwaren die waren ingediend tegen de vergunning. Die vergunning maakt bewoning in afwijking van het geldende bestemmingsplan mogelijk.
Gemeenteraadslid Erik Pieter Vlaanderen en een familielid maakten samen met enkele stichtingen bezwaar. Vlaanderen had zelf plannen om de boskapel te kopen en het familielid daar te laten werken. Daarbij werd onder meer gedacht aan een yogaschool. Maar Vlaanderen viste naast de koop. In de daaropvolgende bezwarenprocedure maakten Vlaanderen en de stichtingen zich vooral druk om de aantasting van de omringende natuur. De boskapel ligt als een enclave op landgoed Tussenkercke, dat onderdeel is van Natuurnetwerk Nederland. Ze behaalden een kleine overwinning bij de Utrechtse rechtbank, omdat bleek dat de vergunning bewoning op een klein deel van het beschermde natuurgebied toeliet. Dat gebrek is intussen hersteld.
De Raad van State constateert onder meer dat de invloed van bewoning van het perceel nauwelijks verschilt van de maatschappelijke activiteiten die het bestemmingsplan daar toelaat. De Raad vindt het niet aannemelijk dat de natuur er extra onder zal lijden als er wordt gewoond.