Op meerdere plekken komen ondergrondse containers

MUIDEN Er komen ondergrondse containers in Muiden, vooralsnog eerst in het centrum. De exacte locatieszijn nog niet bekend, die moeten nog bepaald worden. De GAD wil de plannen vanavond voorleggen en bespreken met inwoners en ondernemers. Met de Stadsraad zijn al gesprekken gevoerd.

Het is de bedoeling dat inwoners zich tijdens of na de informatieavond aanmelden om mee te praten of met eigen voorstellen te komen. Volgens een woordvoerder van de GAD worden daarvoor een aantal participatiebijeenkomsten georganiseerd. De eerste ondergrondse exemplaren komen in ieder geval in het centrum, dat betekent dat daar de afvalzakken uit het straatbeeld verdwijnen. Ze zijn bedoeld voor centrumbewoners zonder tuin of voor bewoners van woningen met een tuin die te klein is voor kliko's. De kans dat heel Muiden aan de ondergrondse containers gaat is overigens niet groot. "Als er voldoende buitenruimte is dan wordt er gebruikgemaakt van containers aan huis." In Blaricum, Laren, Naarden-Vesting en Hilversum Centrum zijn in de afgelopen jaren al 200 ondergrondse containers in gebruik genomen; daarmee zit het totaal aantal in de regio op 900.
Er is volgens de GAD dus al behoorlijk wat ervaring opgedaan. "In Naarden-Vesting waren zeer betrokken inwoners die zelf ook met goede voorstellen en suggesties kwamen."De afvalinzamelaar verwacht dat de eerste ondergrondse containers in Muiden in 2020 in gebruik kunnen worden genomen. Het participatietraject met alles wat daarbij komt kijken neemt ongeveer 20 weken in beslag. Als de locaties definitief zijn starten de voorbereidingen, zoals het eventueel verplaatsen van kabels en leidingen, maar ook archeologisch onderzoek. In de nieuwbouwwijken De Krijgsman en Bredius komen ook ondergrondse containers.