Gespreksleider Hein van der Gun en  geestelijk verzorger / dominee Gerben Hoogterp verzorgen de avond.
Gespreksleider Hein van der Gun en geestelijk verzorger / dominee Gerben Hoogterp verzorgen de avond.

'Een gespreksavond over een ongemakkelijk thema: het levenseinde'

We gaan allemaal een keer dood. Maar wat doe je als die dood ook echt dichtbij komt? Een gespreksavond kan duidelijkheid geven.

MUIDEN Het is voor het eerst dat vier Muider zorgprofessionals hun krachten bundelen om met elkaar een avond te organiseren rondom het thema levenseinde. Nederland en ook Muiden vergrijst, steeds meer mensen komen in een fase in hun leven dat wanneer ze ziek zijn ze te maken krijgen met het moment dat ze niet meer beter worden.

Huisarts Bart Schweitzer is deskundige op het gebied van palliatieve zorg. Hij is dus echt een expert op dit gebied, maar in het 'veld' lopen ook geestelijk verzorger en dominee Gerben Hoogterp, verpleegkundige palliatieve zorg Ingrid Rozendaal en huisarts Janine de Maat rond. Allemaal werken ze vanuit hun eigen kennis en kunde. De wens is om in de toekomst meer op elkaar af te stemmen. En daar is de bijeenkomst volgende week donderdag een eerste aanzet toe. Muider Hein van der Gun van de Stichting Elckerlyc zal optreden als gespreksleider.

Integraal kijken

Gerben Hoogterp nam het initiatief voor de avond, samen met huisarts Schweitzer, nadat ze beiden een lezing over palliatieve zorg hadden gegeven op dezelfde bijeenkomst. "We willen samen integraal kijken hoe we mensen in Muiden kunnen informeren en helpen. Een nieuwe aanpak van afstemming kan je het noemen, daar willen we heen. Waarbij we iedereen die betrokken is vanuit de zorg, kerk, gemeenschap, familie - iedereen rondom een patiënt - willen verenigen."

Gesprek geen discussie

De heren leggen uit dat ze hopen op een avond waar ruimte is om informatie te verschaffen over hoe om te gaan met het levenseinde en palliatieve zorg. Ze hopen op een gesprek - geen discussie. "Als je echt meemaakt dat je stervende bent, dan ga je veel genuanceerder kijken. Mensen zijn vaak zoekende in die laatste fase. Hoe stellig ze daarvoor kunnen zijn, zo anders wordt dat in die laatste levensfase. Als je ziek in een bed ligt en weet dat je doodgaat dan is dat heel confronterend, maar voor iedereen verschillend. Hoe zal het zijn als je dood bent? Heb je alles uit het leven gehaald wat je wilde? Hoe je omgaat met de dood is van veel factoren afhankelijk, zoals je karakter, je levensovertuiging en -achtergrond en je eigen ervaringen met mensen die je kent en die gestorven zijn. Gesprekken gaan vaak over loslaten, overgeven en afronden. Hoe je afscheid kunt nemen op een goede manier."

Voltooid leven, kwaliteit van leven en waardig sterven

Er kan nog zoveel

Gerben vertelt dat de zorgverleners op vier manieren kijken naar de patiënt in de laatste fase: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. "Palliatieve zorg betekent niet dat je niets meer kunt doen. Er kan juist nog zoveel. Als je bijvoorbeeld zogezegd uitbehandeld bent, kunt je nog veel doen. Zorg en comfort geven, nabij zijn en met elkaar in gesprek gaan. Wij zouden graag willen dat mensen voortijdig het gesprek aangaan over wat ze willen. We willen praten over voltooid leven, kwaliteit van leven en waardig leven en sterven. Over mogelijkheden, vragen en zingeving. Weet uw familie wat uw wensen zijn? Hoe wilt u dat er met u omgegaan wordt wanneer de afhankelijkheid van anderen groter wordt? Het zijn allemaal hele belangrijke thema's die beter nu dan later besproken kunnen worden."

Onwetendheid

Het blijkt dat er weinig over gesproken wordt. Maar ook dat er veel onwetendheid is, bijvoorbeeld over palliatieve sedatie en euthanasie. "Euthanasie gebeurt in Nederland ongeveer 6500 keer per jaar en is ook een optie voor katholieke en protestantse mensen wanneer het lijden ondragelijk en uitzichtloos is. Palliatieve sedatie, waarbij de patiënt in slaap wordt gebracht, is medisch compleet iets anders dan euthanasie. Er zijn zo veel keuzemogelijkheden, die lopen dwars door alle oude scheidingslijnen van vroeger heen."

De themabijeenkomst is voor iedereen te bezoeken op donderdag 14 maart om 20.00 uur in de Grote Kerk Muiden. De avond is in handen van de zorgverleners.