De ballonvaart toont de forten, het eiland en natuurlijk het Muiderslot van bovenaf.
De ballonvaart toont de forten, het eiland en natuurlijk het Muiderslot van bovenaf. Foto: GJ Schultz

Bezoekers vliegen vanuit een ballonmand over Amsterdam

Forteiland Pampus maakt zich op voor het nieuwe seizoen. Dit keer komt er ook een gloednieuwe attractie bij voor het publiek.

MUIDEN "Bij welk ander vrijwilligerswerk word je met een boot opgehaald om over een prachtig meer te varen en kun je uitwaaien op een eiland?" Vrijwilliger Nico Kan weet wel wat hij moet zeggen om nieuwe collega's te werven.

Forteiland Pampus zoekt namelijk vrijwilligers voor de nieuwe attractie die zaterdag 20 april opengaat.

Forteiland Pampus telt vol spanning af. Zoals elk voorjaar gaat het eiland in april open voor publiek, en dit jaar ook nog eens met een nieuwe publiekstrekker: De Ballonvaart. In een van de oude geschutskoepels wordt op dit moment een nieuwe panoramafilm gemonteerd.

Bezoekers nemen straks plaats in een ballonmand en krijgen het gevoel dat ze over Amsterdam en omgeving vliegen.

Inundatie

Pampus-directeur Tom van Nouhuys: "Het wordt heel bijzonder. Pampus hoorde bij een verdedigingslinie, de Stelling van Amsterdam. We vertellen het verhaal van dit UNESCO-werelderfgoed nu op een nieuwe manier. Je ziet zelfs een inundatie: het platteland wordt onder water gezet om Amsterdam te beschermen."

Zoals elk voorjaar gaat het eiland in april open voor publiek

Soldaten

Vanwege de verwachte belangstelling zoekt Pampus nu nieuwe vaste vrijwilligers om de toestroom van publiek te helpen ontvangen: gastvrouwen én -heren. Pampus heeft een trouwe vrijwilligersploeg, de meesten werken er al jaren.

Hoe is het om te werken op een plek met zo'n rijke geschiedenis? Nico: "Er woonde een gemeenschap van ruim tweehonderd man tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wij weten dat Nederland niet betrokken werd in de oorlog, maar zij wisten dat niet. Zij voelden die spanning, verveelden zich ook, hadden heimwee. Wat ik aanraak, hebben die soldaten ook aangeraakt."

Watervliegtuig

Zijn collega Roel de Jong is al net zo enthousiast: "Als de bezoekers het naar hun zin hebben en lachen, vind ik het helemaal top. Ik vind het erg leuk dat er steeds weer andere mensen zijn. Van miljonairs tot heftruckmonteurs. Dat maakt het gevarieerd."

De vrijwilligers maken van alles mee: van jonge eendjes vangen in de droge gracht tot bruidsparen die per watervliegtuig arriveren en van groepen visueel gehandicapten die het fort willen voelen tot mensen die naast de steiger stappen en hierdoor in het water belanden. Ook roemen vrijwilligers de vrijwel altijd vrolijke gasten en het prachtige uitzicht over de voormalige Zuiderzee: "Het voelt voor onszelf ook als een dagje uit."

Ook vrijwilliger worden? Mail naar barbara@pampus.nl, kijk op www.pampus.nl/over-pampus/vacatures of bel op telefoonnummer 0294-263172.