De voorzitter en secretaris van MHC Muiderberg slaken een noodkreet.
De voorzitter en secretaris van MHC Muiderberg slaken een noodkreet. Foto: Sjoerd Stoop

Sfeer tussen gemeente en hockeyclub Muiderberg wordt er niet beter op

De Mixed Hockeyclub Muiderberg vindt dat de gemeente haar enorm dwarsligt, de gemeente laat weten dat de deur altijd openstaat.

MUIDERBERG De Mixed Hockeyclub Muiderberg voelt zich in de steek gelaten door de gemeente Gooise Meren. Capaciteitsproblemen waarvoor volgens de club geen oplossing voor wordt gevonden en een recente twist over een openstaande factuur zijn voor de club reden voor een noodkreet.

"We worden al jaren aan het lijntje gehouden, eerst door de gemeente Muiden, nu door Goois Meren, maar nu lijkt het alsof het lijntje is geknapt", aldus Bart van Straaten, secretaris van de club. "De gemeente laat niets meer horen, maar heeft wel actie ondernomen op een openstaande factuur die wij bestrijden. Ze hebben een deurwaarder op ons afgestuurd."

Gat in de begroting

De factuur van 45.000 euro betreft gemaakte kosten voor een onderzoek naar de mogelijkheid van een tweede veld in het weiland grenzend aan het Kocherbos. Het tweede veld kwam er niet, maar er ligt dus nog wel een factuur die de hockeyclub niet of in ieder geval niet volledig wil betalen. Die zou ook een groot gat slaan in de jaarlijkse begroting, die zo'n anderhalve ton bedraagt.

Van Straaten: "Het besluit tot een bestemmingsplanwijziging van deze locatie is destijds, in 2013, een initiatief van de gemeente geweest. Die is door de Raad van State vernietigd, mede als gevolg van procedurefouten van de gemeente."

Eigen grond

'Niet uit op vertrek uit Muiderberg, maar je kunt geen ijzer met handen breken'

De hockeyclub doet er naar eigen zeggen alles aan om de club voor Muiderberg te behouden. "We spelen in het Kocherbos en hebben in 2017 zelf deze grond gekocht, zodat we er in ieder geval zeker van waren dat we hier konden blijven."

De verantwoordelijk wethouder Sport, Alexander Luijten, laat weten dat de gemeente niet uit is op een vertrek van de hockeyclub uit Muiderberg en betreurt het dat de club zich in de steek gelaten voelt. Zijn deur staat in ieder geval altijd open om te praten, zo laat hij in een reactie weten. De club zet nog steeds in op een tweede veld, maar volgens Luijten is dat niet haalbaar. "Na uitvoerig onderzoek zien wij geen realistische mogelijkheden voor aanleg van een tweede hockeyveld in Muiderberg. Je kunt geen ijzer met handen breken. We zien wel mooie kansen voor de vereniging om in Muiden bij de Bredius één of meerdere velden aan te (laten) leggen." Volgens de wethouder is dat dan ook ruim voldoende om de capaciteitsproblemen op te lossen, maar wil het bestuur die kant niet op." De club zelf ziet meer in het tijdelijk huren van een veld op de Bredius en biedt ook haar hulp aan bij het oprichten van een nieuwe club in Muiden. Maar wat betreft een vertrek uit Muiderberg zijn ze onvermurwbaar.

'Geen vertrek naar Muiden'

Van Straaten: "Als de hockeyclub verdwijnt uit Muiderberg is dat een verarming van de sociaal-maatschappelijke voorzieningen en de gemeente heeft zelf aangegeven dat de twee velden op de Bredius het capaciteitsprobleem van onze club niet oplossen", aldus een boze Van Straaten. Bovendien, zo stelt de club, de twee nieuwe wijken De Krijgsman en de Bloemendalerpolder zullen voor alleen nog maar meer vraag naar hockeyvelden gaan zorgen.

Openstaande factuur

De bewuste factuur moet wat betreft de gemeente gewoon door de club betaald worden. "Deze factuur staat al jarenlang open en is het gevolg van duidelijke afspraken die de hockeyclub in 2012 met de gemeente Muiden heeft gemaakt over het onderzoek naar het tweede veld. Het college heeft in maart 2018 nog bevestigd dat de vordering terecht was. We hebben een coulante betalingsregeling voorgesteld, maar daar wilde het bestuur niet op ingaan." De hockeyclub laat weten dat er wel afspraken zijn gemaakt, maar dat deze om een lager bedrag gaan.