Annemarie den Dekker is de nieuwe directeur van het Muiderslot.
Annemarie den Dekker is de nieuwe directeur van het Muiderslot.

'Ik vind kasteel Het Muiderslot een magische plek om te werken'

Annemarie den Dekker is sinds september directeur van het Muiderslot en ze wil het kasteel toegankelijker maken voor breder publiek.

MUIDEN "Voor mij is het Muiderslot een magische plek", vertelt de enthousiaste directeur Annemarie den Dekker (46).

"En dan bedoel ik de combinatie van het kasteel, de tuinen en dat het Muiderslot in het water staat zodat je kunt uitkijken over de Vecht. Fantastisch dat ik hier mag werken. Het kasteel is ook een schakel met aan de ene kant Groot Amsterdam en aan de andere kant heeft het een belangrijke regionale functie en die twee kanten wil ik graag samenbrengen."

Liefde voor Muiderslot

Door de liefde van Annemarie voor het Muiderslot was ze al jaren lid van de raad van toezicht. "Toen de vorige directeur Bert Boer aangaf dat hij ging werken in het Maritiem Museum in Rotterdam, werd ik gepolst of ik interesse had om directeur te worden. En dat had ik. Ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen en vanaf september ben ik directeur van Rijksmuseum Muiderslot, zoals het middeleeuwse kasteel officieel heet."

Annemarie is na haar studie kunstgeschiedenis gaan werken bij het Amsterdam Museum. "Dat heb ik bijna twintig jaar gedaan. Ik ben begonnen als conservator, daarna werd ik hoofdconservator voor de inhoudelijke artistieke kant en mijn laatste functie was adjunct-directeur Museale zaken en Programmering."

Het Muiderslot trekt jaarlijks zo'n 145.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. "Ik wil een plan maken om een nog breder publiek naar ons kasteel te krijgen en dan bedoel ik jong én oud. Het kasteel heeft ooit de naam Amsterdam Castle gekregen. Die naam is jaren geleden ontstaan omdat het kasteel al heel lang een relatie heeft met Amsterdam. De naam is toen overgenomen om meer buitenlandse toeristen naar het kasteel te krijgen. Ook vind ik het Muiderslot het stoerste rijksmuseum van Nederland door de verhalen uit de middeleeuwen. Die verhalen willen we gaan gebruiken tijdens tentoonstellingen en kunstevents, maar ook dat je hier kunt koken met vergeten groenten uit de tuin, concert of toneelstuk in de tuin of een cursus voor kinderen over smaaklessen met een kok. We zijn nu aan het bekijken hoe we dit het best kunnen oppakken."

Kinderdirecteur en kinderraad

Het Muiderslot trekt jaarlijks zo'n 145.000 bezoekers

"Veel mensen kennen het kasteel, maar weten niet dat het ook een museum is. Ik vind bijvoorbeeld educatie heel belangrijk. Een van mijn eerste vragen was dan ook: als hier zo veel kinderen komen waarom hebben wij geen kinderdirecteur en een kinderraad? En dat wil ik ook gaan opzetten, want kinderen zien en beleven het kasteel heel anders dan volwassenen. Je kunt een verhaal vertellen van het kasteel in de middeleeuwen, maar je kunt je ook gaan focussen hoe het was voor kinderen in die tijd of een tour aanbieden over hoe het was voor vrouwen in de middeleeuwen. Vanaf 1 april geven we ook themarondleidingen, zoals over erotiek in de middeleeuwen. Het verleden is het uitgangspunt, maar dat willen we graag naar het heden halen."
Het kasteel, de tuinen en de omgeving moeten toegankelijker worden voor een divers en breed publiek. "Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met de vaste medewerkers, freelancers en vrijwilligers. Het samenwerken vind ik dan ook heel belangrijk. We hebben op dinsdag 12 februari van 14.00 tot 16.00 uur een open dag in het museumcafé om meer vrijwilligers te krijgen."

Vrijwilligers gezocht

"We zijn op zoek naar vrijwilligers die de scholen willen begeleiden, gastheer of -vrouw, ambassadeur of mensen die zich bijvoorbeeld willen bezighouden met de collectie in het kasteel. Ook gaan we juniorgidsen opleiden zodat ze in de meivakantie rondleidingen kunnen geven aan kinderen. Kun je dinsdag niet, neem dan contact op door een mail te sturen naar info@muiderslot.nl."