AED moet overal toegankelijk zijn

AED moet overal toegankelijk zijn

GOOISE MEREN De roep om een betere dekking én het 24/7 toegankelijk maken van de AED's in de gemeente raakt in een stroomversnelling. Nadat vanuit de gemeenschap al meerdere buurt-AED's werden geïnstalleerd, neemt de politiek ook een actievere rol.

Recent werden zowel de Naarder als de Bussumer van het Jaar door deze krant in het zonnetje gezet wegens hun inzet om werk te maken van meer AED's in diverse buurten. Tijdens hun zoektocht om zo'n buurt-AED te realiseren, liepen ze tegen diverse moeilijkheden aan. Zo viel onder andere op dat de dekking van de AED's erg tegenviel en dat veel van deze apparaten niet altijd toegankelijk zijn.

Het GDP stelt ook al langere tijd vragen over de AED's. Hierdoor is besloten dat de AED's van de gemeente, bijvoorbeeld bij het gemeentehuis, dag en nacht beschikbaar worden door ze buiten op te hangen. Daarbij komt GDP nu samen met GroenLinks, PvdA, 50PLUS, CDA en Hart voor BNM met een motie om de gemeente een coördinerende rol te geven bij de realisatie van een dekkend AED-netwerk. Jelmer Kruyt, fractievoorzitter GDP, legt uit wat hij beoogt: "Vorig jaar bleek dat er weinig draagvlak was onder inwoners. Dat is nu heel anders. We willen daarom dat de gemeente nu doorpakt en dat crowdfundingacties voor AED's een financieel steuntje in de rug krijgen. Ik schat dat je met 25.000 euro al een heel eind komt."

De motie wordt woensdag besproken.