Staand, 2e van rechts Arie Hoogenwoud en zittend, 2e van rechts, Maurice Wijma.
Staand, 2e van rechts Arie Hoogenwoud en zittend, 2e van rechts, Maurice Wijma. Foto: brandweer Muiderberg

Lintjes voor vrijwillige brandweermannen

MUIDEN/MUIDERBERG Er heerste een behoorlijke feeststemming tijdens de korpsmiddag afgelopen zaterdag van de brandweerposten Muiderberg en Muiden. Maar liefst twee vrijwillige brandweermannen hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen en ook was er nog een flink aantal jubilea te vieren.

De twee Koninklijke onderscheidingen waren voor Maurice Wijma van de brandweerpost in Muiden en voor Arie Hoogenhoud van de brandweerpost in Muiderberg. Maurice is 20 jaar actief voor de brandweer en Hoogenhoud 25 jaar. Voor Hoogenhoud was het tegelijkertijd ook een afscheid. Hij is gestopt als actieve vrijwilliger en heeft ook zijn voorzitterschap van de Bluspiraat neergelegd. Beiden ontvingen hun lintje van burgemeester Han ter Heegde. Vier jaar geleden was het voor het laatst dat er een lintje werd uitgereikt aan een vrijwillige brandweerman in Muiden en Muiderberg.

Jubilea

Naast de twee Koninklijke onderscheidingen werden er ook een flink aantal vrijwillige brandweerlieden bevorderd en waren er ook verschillende jubilerende brandweermannen. Onder meer Eric Stoop en Junior Hasenaar werden bevorderd tot manschap en ook twee mannen mogen zich vanaf nu bevelvoerder noemen: Casper Kruizinga en Melvin Schram. In totaal vierden drie brandweerlieden hun jubileum Marcel van Vliet (12,5 jaar), Mark de Haan (20 jaar) en Rene Timmer (30 jaar)

Vrijwilligers

Een nieuw jaar is ook altijd een moment waarop een aantal vrijwilligers stopt, maar de brandweerkorpsen konden gelukkig melden dat er zich ook nieuwe vrijwilligers hadden aangemeld. Volgens Henri de Gooijer, postcoördinator Muiderberg is er altijd wel behoefte aan nieuwe vrijwilligers. "Onze vrijwilligers rukken uit bij brand, verkeersongevallen en bij mensen of dieren in nood. Om dat te kunnen doen zijn wel voldoende vrijwilligers nodig." De post Muiderberg telt achttien vrijwilligers, in Muiden kunnen ze een beroep doen op veertien man. Afgelopen jaar werd het vaakst uitgerukt voor keuken- en schoorsteenbrandjes. Het meest in het geheugen gegrift staat de grote storm die 18 januari over het land woedde. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via www.brandweer.nl/gooienvechtstreek. Belangrijk is beschikbaarheid overdag en snel ter plaatse kunnen zijn. De brandweermannen van de post Muiderberg oefenen elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. In Muiden wordt er op woensdag van 19.30 uur tot 21.30 uur geoefend.

Ver jaar geleden werd het vorige lintje uitgereikt