Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet geeft een concert in de Grote Kerk van Muiden.
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet geeft een concert in de Grote Kerk van Muiden. Foto: Feiko Koster

Ode aan Amsterdam en Muiden tijdens Nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk

In de Grote Kerk van Muiden is op zaterdag 12 januari het Nieuwjaarsconcert met een 'Ode aan Amsterdam' en ook aan Muiden met een optreden van De Meiden van de Kade.

MUIDEN Voor de tweede keer organiseert Albert Adams het Nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk. "Vorig jaar was het concert een groot succes dus ik kon niet anders dan het dit jaar weer te organiseren."

Met het thema van het concert, een 'Ode aan Amsterdam', wordt een expeditie gemaakt door de muzikale klassieke geschiedenis van Amsterdam met een optreden van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet samen met zangeres Sterre Konijn. Zij brengen een mix van liedjes van onder andere Wim Sonneveld en Ramses Shaffy.

Vette knipoog

Albert Adams, directeur van Stichting Art connects People, vertelt dat het met een 'vette knipoog' naar Amsterdam is. "Ik woon 25 jaar in Muiden en dan opeens wordt ons Muiderslot het Amsterdam Castle Muiderslot. Amsterdam heeft een kasteel nodig en komt het hier even halen. De Meiden van de Kade, onder leiding van dirigent Vincent de Lange, brengen die knipoog weer terug naar Muiden met een 'Ode aan Muiden'."

Proefkamermuziek

De stichting organiseert al bijna tien jaar de concertserie Proefkamermuziek in de Grote Kerk van Muiden. "We zijn een stichting met bijzondere culturele activiteiten, ook in het buitenland zoals in Italië, Rusland en Duitsland. Het concept van Proefkamermuziek is om samen te genieten van een mooi concert met na afloop een wijnproeverij om na te praten, samen met de musici."

Nieuwjaarsconcert met een 'vette knipoog' naar Amsterdam

Albert organiseert in Italië in de zomerperiode concerten, voorstellingen en cursussen schilderen en fotografie. "Veel muzikanten zijn graag in Toscane en treden er ook graag op. Voor cursisten is het leuk om een periode samen te leven met professionele musici en in een prachtig landschap met kunst actief te zijn. Na optredens kregen we vroeger als dank van de wijnboeren vaak dozen wijn mee naar huis. Na een concert is het heerlijk om een beetje 'af te kicken' met een glas wijn. Een collega zei 's nachts onder de sterrenhemel: kan jij in ons druilige landje geen concerten en wijn in de sfeer van Italië organiseren? Dan komen we de winter goed door. En zo is Proefkamermuziek begonnen."

Muidenaren elkaar ontmoeten

Voor Albert is het belangrijk dat mensen uit Muiden elkaar blijven ontmoeten. "We krijgen bij ons vestingstadje de nieuwbouwwijk De Krijgsman erbij en er komen dus meer mensen in Muiden wonen. Ik vind dat je, als bewoner, met elkaar in contact moet blijven en elkaar moet blijven zien en dat wil ik bereiken met deze concerten. Zo kunnen oude en nieuwe Muidenaren elkaar ontmoeten in ons mooie stadje."

Geweldige akoestiek

Proefkamermuziek is een serie met zes concerten. "Door mijn vele contacten in de muziekwereld met verschillende ensembles en symfonieorkesten kwam ik erachter dat musici het ontzettend fijn vinden om een concert te geven in de kerk met de geweldige akoestiek en fijne sfeer. De Grote Kerk is een prachtige ruimte en het publiek luistert altijd heel geconcentreerd naar de concerten. Toen Muiden Gooise Meren werd, heb ik het initiatief genomen voor het Nieuwjaarsconcert."

Vroeger was er een nieuwjaarsborreltje in het stadhuis van Muiden, maar dat is door de samenvoeging van de plaatsen nu in het gemeentehuis van Bussum. "Ik weet uit ervaring dat muziek heel verbindend werkt en zo ben ik op het idee gekomen voor dit concert. Ik heb toen contact gezocht met Hans van der Steen van Stadsraad Muiden om dit idee voor te leggen met voorafgaand aan het concert een nieuwjaarsreceptie. Dit jaar in de Muizenfort. En dat heeft Hans opgepakt want de Stadsraad organiseert sinds 2016 een nieuwjaarsreceptie."

Kleine expositie

Ook is er op zaterdag een kleine expositie te zien in de kerk over de geschiedenis van Muiden, Bussum en Naarden, die samen de gemeente Gooise Meren vormen. "Als je met het concert een 'vette knipoog' geeft naar Amsterdam moet je dat wel kunnen onderbouwen. Ik heb contact gezocht met de Historische Kring Stad Muiden en die regelen de expositie over Muiden, de geschiedenis en omgeving. Want het moet wel duidelijk worden dat Muiden en Naarden eerder stadsrechten hadden dan Amsterdam."

Nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie in Fort C van het Muizenfort is van 17.30 tot 19.30 uur. Burgemeester Han ter Heegde reikt dan ook de vrijwilligersprijs 'De Muider Roemer' uit aan een of meerdere stadgenoten die zich als vrijwilliger(s) op een bijzondere manier actief hebben getoond voor de gemeenschap. Samen met andere vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en inwoners van Muiden wordt het glas geheven op een gezond en voorspoedig 2019.

De Meiden van de Kade

Het Nieuwjaarsconcert begint om 20.15 uur. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, met Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, is geen onbekende in Muiden. Met hun eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren.
Zangeres Sterre Konijn staat de vier heren bij. Zij zingt levensliederen, Franse chansons, Bulgaarse volksmuziek van jazz tot klassieke avant-garde.
Ongeveer vijftig vrouwen zingen in het koor van De Meiden van de Kade en zingen liederen over het zware zeemansleven, verre havens en heimwee. Het koor verzorgt ook het Afterconcert, waar je kunt genieten van wijn met hapjes.

Voor het concert zijn kaarten beschikbaar vanaf 14,50 euro inclusief een consumptie. Reserveren kan door een mail te sturen naar reserveren@proefkamermuziek.nl. Meer informatie staat op www.proefkamermuziek.nl. De toegang voor de receptie is gratis.