Guus Kroon en Harry Moch zijn de eerste winnaars van de oorkonde.
Guus Kroon en Harry Moch zijn de eerste winnaars van de oorkonde. Foto: Yvette de Vries

Het duo Harry Mock en Guus Kroon schrijft geschiedenis

Zo veel mooie mensen kleuren Muiden en Muiderberg. Maar wie sprong er nu dit jaar echt uit? Wie nam een uitzonderlijk initiatief op zich om zijn of haar eigen leefomgeving mooier te maken én is een inspiratie voor anderen? Wie draagt er bij aan een positieve uitstraling van dorp of stad? Het antwoord op al die vragen (en meer) was gemakkelijk te beantwoorden voor de redactie van deze krant: Guus Kroon en Harry Mock.

MUIDEN Beide heren reageren even verbaasd als we ze de award voor Muider en Muiderberger van het Jaar overhandigen. En net zo stellig zijn ze als ze elkaar de loftrompet steken. En daar is deze krant het roerend mee eens. Ze doen allebei veel voor hun stad respectievelijk dorp.

Een gezamenlijke onderneming zijn de rondleidingen op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg waar ze dit jaar in april mee zijn gestart. "Het is wel het laatste waar je aan denkt", aldus een nog beduusde Harry Mock. Zijn maatje Guus Kroon vindt het een hele eer om uitgekozen te worden.

Zowel Harry als Guus behoeft geen introductie. Harry was de eerste voorzitter van de Dorpsraad en loopt altijd wel met plannen rond om 'zijn' Muiderberg nog een stukje mooier te maken. Is het niet de volière op De Brink, dan wel zijn lobby voor een natuurbad aan het Muiderbergse strandje. En wat Guus betreft: als er iets te doen is in Muiden dan loop je deze 62-jarige inwoner van de vestingstad steevast tegen het lijf. Bovendien laat hij geen kans voorbijgaan om iets van de historie van Muiden te ontrafelen, met name over de periode 1940-1945. En toch vinden zij (en beide heren zijn het roerend met elkaar eens): "Er zijn veel meer mensen in Muiden en Muiderberg die deze titel verdienen." Ook willen ze nog graag vermelden dat Ron Bonn samen met hen de rondleidingen op de Joodse Begraafplaats verzorgt.

Joodse Begraafplaats

Een mooi bruggetje naar dat bijzondere initiatief van beide heren. Dat ontstond toen Guus voor een aantal vrienden een rondleiding verzorgde en Harry daar lucht van kreeg. Als kind kwam hij al op de Joodse Begraafplaats en tot zijn grote verbazing bleken veel Muiderbergers erg nieuwsgierig te zijn naar die ommuurde begraafplaats aan de rand van hun dorp. Binnen no time werd de eerste rondleiding georganiseerd en inmiddels zijn er 14 rondleidingen geweest met ruim 350 deelnemers. Harry: "Inmiddels hebben alle mensen in de directe omgeving die interesse hadden wel deelgenomen." Er zijn dan ook plannen om de vleugels wat uit te slaan en de rondleidingen landelijk uit te rollen. Wat Harry betreft wordt de Joodse Begraafplaats een monument. Hij vertelt trots dat er inmiddels al een aanvraag voor een rondleiding ligt van de organisatie die dit jaar de driedaagse pelgrimstocht organiseert. Er moet nog wel een verkort programma in elkaar gezet worden - de pelgrims hebben maar een half uurtje uitgetrokken voor de rondleiding die normaal zo'n twee uur duurt - maar de heren hebben er alle vertrouwen in.

Beide heren zitten nooit stil

'Is er iets in Muiden of Muiderberg te doen, dan loop je ze tegen het lijf'

De heren hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke activiteit en interesses, maar los van elkaar zitten ze ook niet stil. Guus heeft als hobby de geschiedenis van Muiden in de periode 1940-1945. De fascinatie voor dat stuk vaderlandse geschiedenis heeft hij al van jongs af aan. "Het heeft mij altijd beziggehouden wat er is gebeurd en ik vraag mijzelf af wat ik zou hebben gedaan." Het blijft even stil. "Je hoopt dat je, als je in zo'n situatie komt, de juiste keuzes maakt."

Hoogtepunten 2018

Ondertussen vertelt Harry wat zijn mooiste herinneringen zijn van het afgelopen jaar. "Mijn afscheid als eerste voorzitter van de Dorpsraad en het erelidmaatschap, mijn eigen bankje en natuurlijk de titel Muiderberger van het Jaar." Maar hij is geen mens om veel terug te blikken. Hij kijkt liever vooruit en met zijn 79 jaar zit hij nog vol plannen. Zo heeft hij zijn pijlen gericht op de betonblokken die boven aan de dijk bij het strandje staan. Die hadden daar wat hem betreft nooit neergezet mogen worden. "Die zijn daar in een onbewaakt moment, tijdens de herinrichting van de Zeeweg, neergezet." Hij houdt zijn ideeën nog even voor zichzelf, maar verklapt wel dat er wel een zitfunctie blijft en dat er ook geen auto's kunnen komen. Ook het eerdergenoemde natuurbad staat hoog op zijn agenda. "Muiderberg is een badplaats, maar je kunt er niet zwemmen." Hij schetst het beeld van een 'bak' van 20 bij 25 meter en een diepte van 1,5 meter, met aan de randen steigers.

Ook Guus blikt terug op het afgelopen jaar. Hij noemt de onthulling van de plaquette voor de bemanningsleden van de in 1943 neergestorte bommenwerper en het boek dat hij schreef met Huib ter Haar. Ze doken samen in de geschiedenis van Muiden en Muiderberg in de periode vanaf de mobilisatie in augustus 1939 tot de oorlogsdagen in mei 1940.

Ook is hij al weer bezig met een nieuw boek met de titel 'Aan alles komt een eind'. Dat boek gaat over zijn belevenissen tijdens zijn eigen diensttijd. En als goed historicus heeft hij alle verhalen van die periode opgetekend en flink wat foto's en documentatie verzameld. En o ja, het Halifax-monument moet er natuurlijk ook nog komen. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog bezig met een monument op het KNSF-terrein. Dat monument moet de herinnering levend houden aan de ongelukken met dodelijke afloop, toen het terrein nog het domein was van de kruitfabriek. Hiervoor wil hij delen van het smalspoor gebruiken dat op het terrein lag. Delen van de spoorrails kwamen tevoorschijn bij de bouwwerkzaamheden op het terrein van de voormalige kruitfabriek.

'Geen rivaliteit meer'

Omdat er van rivaliteit tussen Muiden en Muiderberg volgens Guus en Harry al lang geen sprake meer is, spreken de heren vrijuit over wat ze zo leuk vinden aan elkaars woonplaats. Voor Harry staan de Groote Zeesluis en het Muiderslot op de eerste plek. Maar hij komt ook graag in Muiden vanwege de landelijk unieke locatie die deze vestingstad heeft. Guus, die geboren is pal naast de Groote Zeesluis en zijn hele leven in Muiden heeft gewoond, ziet ook de mooie punten van Muiderberg. Hij kan vooral genieten van het dorpse karakter van Muiderberg en het feit dat Muiderberg alles heeft: bos, strand en water.