Kopers illegaal vuurwerk de klos

HUIZEN De politie in Huizen heeft vorige week een aantal kopers van illegaal vuurwerk bezocht en in totaal 50 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De kopers worden strafrechtelijk vervolgd. Dat staat op de Facebookpagina van de politie.

'Bij een groot internationaal onderzoek naar illegaal vuurwerk zijn in Polen meerdere websites opgerold. Aan de hand van bankafschriften en bezorgbevestigingen kwamen 2000 Nederlandse adressen in beeld. Op die lijst kwam Huizen ook een paar keer voor.'

Besteld

'Sommige verdachten hadden het vuurwerk al in het voorjaar besteld, omdat ze ervan uitgingen dat de politie er dan niets mee deed. Maar helaas. Deze verdachten krijgen binnenkort bericht van de officier van justitie. Niet op alle bezochte adressen troffen we illegaal vuurwerk aan. Toch worden ook deze mensen strafrechtelijk vervolgd, omdat er bewijs is dat zij illegaal vuurwerk hebben ingevoerd in Nederland.'


Geen experiment vuurwerkverbod

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn ziet geen heil in een experiment met een vuurwerkverbod in 2019. Hier had GroenLinks om gevraagd. Wel gaf hij aan dat de mogelijkheid wordt onderzocht voor een centrale vuurwerkshow, zoals in het coalitieakkoord omschreven.

Karin Rienstra, die namens GroenLinks de vragen had gesteld, reageerde verheugd dat deze mogelijkheid in ieder geval wordt onderzocht. Verder gaf zij aan dat de partij graag meer vuurwerkvrije zones ziet in het dorp. "Er zijn nog veel meer plekken waar overlast wordt ervaren, bijvoorbeeld in gebieden waar veel ouderen wonen."

De burgemeester vindt de huidige maatregelen op dit moment voldoende.