Burgemeester Sicko Heldoorn (r) kon na de start van de dienst meteen mee naar een brand aan de Westkade, waar de politie de afzettingen regelde.
Burgemeester Sicko Heldoorn (r) kon na de start van de dienst meteen mee naar een brand aan de Westkade, waar de politie de afzettingen regelde. Foto: Foto Miché/Peter Mol

'Meelopen met de mensen op de werkvloer is onderdeel van het vak'

Burgemeester Sicko Heldoorn heeft afgelopen zaterdag een dienst meegelopen met de politie. Het was een redelijk rustige dienst.

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft zaterdag een dienst meegelopen met de politie. Iets dat hij niet aan de grote klok had gehangen. Hij werd echter gespot door een fotograaf bij de brand aan de Westkade en vertelt graag waarom hij dit soort dingen doet. "Meelopen met mensen op de werkvloer is tegenwoordig een onderdeel van het vak", zegt hij.

Het is dan ook niet de eerste keer dat hij een dienst meeloopt en ook zeker niet de laatste. "In elke gemeente waar ik heb gewerkt, heb ik altijd op nieuwjaarsdag meegelopen met een dienst. Dan stap ik rond 0.30 uur in de auto tot een uur of 3. Ook dit jaar zal ik instappen bij de politie Huizen."
Inmiddels heeft de burgemeester zich al laten voorlichten over de jaarwisseling in Huizen en die gaat er volgens hem redelijk rustig aan toe, vergeleken met andere gemeenten waar hij heeft gewerkt. Daar kon het nog wel eens onrustig zijn.
Dit keer liep hij mee op uitnodiging van wijkagent Danny Houkes. "We hebben contact gehad met elkaar toen we het convenant afsloten met de ondernemers van de Graaf Wichman in verband met de overlast tijdens het uitgaan op Plein 2000."
De dienst begon zaterdag om 21.00 uur op het bureau. "Toen kwam meteen de melding van de brand aan de Westkade. Daar ging de politie naartoe om een en ander af te zetten." Uit ervaring weet hij dat je nooit weet wat er tijdens zo'n dienst kan gebeuren. "Dat hangt heel erg van de meldingen af. In dit geval was het verder een redelijk rustige dienst, dus hebben we veel door het dorp gereden en zijn we op plekken geweest die de aandacht van de politie vragen. Bijvoorbeeld waar veel auto-inbraken plaatsvinden. Het is belangrijk om gezien te worden."
Hij vertelt dat de politie ook over sleutels beschikt van afgesloten fietsenstallingen en garages. "Ook daar zijn we gaan kijken. Bewoners die de politie zien, zijn altijd blij dat ze weten dat de boel in de gaten wordt gehouden."
Natuurlijk werd ook een bezoek gebracht aan de Graaf Wichman. "We zijn bij ondernemers naar binnen gegaan en hebben daar met mensen gesproken. Ook met de externe beveiligers die nu ingezet worden. Het was een rustige avond, want het was koud", vertelt de burgemeester. Het enige spannende dat hij tijdens de dienst nog meemaakte, was de aanhouding van iemand die reed zonder helm.
Hij legt uit dat het meelopen met mensen op de werkvloer tegenwoordig onderdeel is van zijn vak. "Het is goed om inzicht te krijgen en het wordt hooglijk gewaardeerd als je belangstelling toont voor wat mensen doen. Ook deze keer." Hij is overigens niet de enige van het college die dit soort zaken doet. "Toevallig zat wethouder Roland Boom die avond op de strooiwagen en wethouder Marlous Verbeek is al eens mee geweest met een jeugdagent." Dingen die normaliter achter de schermen plaatsvinden. "Dit soort dingen doe je ook niet om gezien te worden. Dat zou een verkeerde instelling zijn. Natuurlijk zien de mensen je wel en wordt het ook wel doorverteld als je ergens bent geweest."
Hij vertelt dat hij in andere gemeenten bijvoorbeeld ook op bezoek is geweest bij mensen die iemand hadden verloren bij een ernstig ongeluk. "Natuurlijk informeer je van tevoren of dat wel gewenst is. Je probeert mensen tot steun te zijn." Die rol van burgervader komt ook naar voren als er ernstige misdrijven worden gepleegd. "Ik heb het weleens gehad bij een dubbele moord of bij de moord op een baby. Dan ontstaat er onrust onder mensen en organiseer je een persbijeenkomst en een bijeenkomst voor betrokkenen. Dan heb je ook de politie nodig als oren en ogen in de wijk en moet je goed samenwerken. Net als met het Openbaar Ministerie. Je denkt dan met elkaar mee hoe je dat het beste kunt aanpakken. Gelukkig heb ik dat in Huizen nog niet meegemaakt."