Geen huisjes langs het stand, is de boodschap.
Geen huisjes langs het stand, is de boodschap. Archieffoto: Vranz van Maaren

Een duidelijk 'nee' van het college

MUIDERBERG Het college heeft vorige week een duidelijk standpunt ingenomen. Ze zien strandhuisjes op het Muiderbergse strand niet zitten. Dat heeft ze inmiddels ook al aan de provincie Noord-Holland laten weten. Die is eigenaar van de grond en is degene die uiteindelijk het laatste woord heeft.

Hiermee komt een einde aan een roerige periode nadat in september de plannen voor de bouw van 25 strandhuizen uitlekten. Binnen enkele weken werden er ruim 2.200 handtekeningen verzameld als protest. De eerste plannen voor de bouw van strandhuizen dateren overigens al van 2016. Toen klopten de initiatiefnemers voor het eerst aan bij de gemeente om hun plannen uit de doeken te doen.

Tot nu toe had het college zich van een duidelijk publiekelijk standpunt onthouden. Ook richting de initiatiefnemers hielden ze de boot af. Ze wilden eerst de Kustlijnvisie afwachten. Daarmee wordt begin 2019 een start gemaakt. Dat het college nu toch vooraf met een standpunt komt heeft vooral te maken met het ontbreken van draagvlak voor de plannen. Ook wil ze geen onomkeerbare processen in gang zetten.

Naast het ontbreken van draagvlak zijn er voor het college nog twee belangrijke redenen om de plannen naar de prullenbak te verwijzen: de kwetsbaarheid van het gebied en het karakter van Muiderberg. Het stuk grond ligt dicht bij kwetsbare gebieden als Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland en de kuststrook ligt deels in de zogenaamde bufferzone. Daar is geen plaats voor recreatiewoningen. Het college wil inzetten op toerisme en dagrecreatie, maar met behoud van het karakter en de rustieke sfeer van Muiderberg. Begin 2019 begint de gemeente met het opstellen van een Kustlijnvisie. Hierin worden de kaders en plannen voor onder meer de kustlijn van Muiden en Muiderberg vastgelegd. Inwoners, ondernemers en instellingen worden hierbij betrokken.