De wedstrijden vinden plaats op het Markermeer.
De wedstrijden vinden plaats op het Markermeer. Foto: Bastiaan Miché

Skûtsjes, klippers en botters tijdens Muider Hardzeildagen

De Muider Hardzeildagen zijn een waar spektakel. De verschillende zeilschepen zijn ingedeeld in acht klassen.

MUIDEN Voor dit weekend staat de veertigste editie van de Muider Hardzeildagen op de agenda. Twee dagen lang wordt er gestreden door de bemanning van botters, kwakken, skûtsjes, klippers en tjalken om de eer en een podiumplaats. Verder is er veel muziek en zijn alle horecagelegenheden open.

De Muider Hardzeildagen zijn een waar spektakel, niet alleen voor de schippers en de bemanning, maar ook voor toeschouwers. Al moet je daar wel voor naar Pampus of zelf het water op; maar je kunt volgens de organisatie ter hoogte van de Westbatterij ook een glimp opvangen. De schepen varen beide dagen uit vanuit Muiden, waarna ze hun zeilen hijsen en richting de wateren rondom Pampus zeilen waar de wedstrijden plaatsvinden.

De eerste schepen vertrekken om 9.30 uur richting het Markermeer, waarna om 10.30 uur het eerste startsignaal klinkt voor de botters, kwakken en visserij staal. Op de voet gevolgd door kleine en middelgrote tjalken, waarna rond 10.50 uur de grote jongens van meer dan 23 meter aan de beurt zijn. De klippers zijn de laatste die aan hun wedstrijd beginnen. Bij de Groote Zeesluis wordt een sluisterras ingericht vanwaar alle officiële activiteiten plaatsvinden. In totaal wordt er in acht verschillende klassen gestreden om de eer. Zaterdag zijn er dagprijzen en zondag worden de overallprijzen uitgereikt voor de nummers één, twee en drie van elke klasse. Wie nog mee wil doen kan zich inschrijven via www.muiderhardzeildagen en op vrijdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur in de terrastent bij de Groote Zeesluis. De bijeenkomst en laatste instructie voor de deelnemers is op beide wedstrijddagen om 9.00 uur in de terrastent. Houd overigens rekening met de wintertijd die in de nacht van zaterdag op zondag ingaat.

Rond de Groote Zeesluis wordt een sluisterras ingericht
De schepen varen uit.