Volgens wijkwethouder Geert-Jan Hendriks moet de Stadsraad vooral geen politiek orgaan worden.
Volgens wijkwethouder Geert-Jan Hendriks moet de Stadsraad vooral geen politiek orgaan worden. Foto: Harm Hasenaar

'We staan dichter bij inwoners dan politiek ooit kan komen'

Stadsraad kan op flink wat steun rekenen van politiek en inwoners. Maar voordat inwoners in de buidel tasten willen ze een concreet voorstel.

MUIDEN De Stadsraad is nu een jaar bezig en ondanks dat ze vinden dat ze goed op weg zijn ze ook van mening dat ze nog wel wat zaken missen. En daar zijn meer handjes voor nodig, maar ook meer geld. Dat was een van de vele boodschappen van de voorzitter, Hans van der Steen, tijdens de eerste algemene ledenvergadering.

Ruim 50 leden hadden zich verzameld om de plannen voor de komende tijd aan te horen en goedkeuring te geven aan de begroting en de officiële benoeming van het huidige bestuur. De lat die de Stadsraad zichzelf heeft opgelegd ligt hoog en daarvoor hebben ze wat meer vrijwilligers nodig die zich actief gaan inzetten. Naast die oproep vroeg de voorzitter ook om vrijwillige donaties van inwoners én willen ze een hogere bijdrage van de gemeente. Nu ontvangen ze zo'n € 4.200 van Gooise Meren. "Om een stap voorwaarts te maken is meer geld nodig", zo klonk het. Leden willen best wel wat bijdragen, maar dan moet de Stadsraad wel met concrete voorstellen komen. In grote lijnen komen de plannen neer op meer wijkgerichte activiteiten en meer inspraak bij zaken die op het gemeentehuis en in de raad besloten worden. Volgens Van der Steen is de noodzaak van meer financiële armslag en meer handjes een logisch gevolg van de ambities van de Stadsraad. "Veel dingen die wij oppakken hoort de politiek te doen. Maar wij als Stadsraad staan dichter bij de inwoners dan de politiek ooit kan komen." Ze willen de politiek in Gooise Meren vooral een handje helpen.

Wat dat betreft kopte Wijkwethouder Geert-Jan Hendriks hem goed in. "We luisteren naar inwoners, we hebben de wijsheid niet in pacht. Die stijl van 'wij weten het als wethouder en gaat u maar slapen', is voorbij. Als beleidsmakers kunnen we niet zonder de input en initiatieven van inwoners." Maar hij had ook een welgemeend advies aan de Stadsraad: "Word geen politiek orgaan, dan stap je in dezelfde valkuil als de politiek."

Wapenfeiten

Tot de wapenfeiten in het eerste jaar mochten volgens de voorzitter zeker de inmenging in de bestemming van het Brediusterrein gerekend worden, maar ook de bezwaren die ze hebben ingediend tegen de automatische bediening van de Groote Zeesluis. Ook hebben ze zich actief bemoeid met de gevolgen voor de bereikbaarheid van Muiden met het openbaar vervoer door het verplaatsen van de P+R-terrein.

'Sloepenroute is een probleem'

Gemeente ziet inmenging van inwoners als belangrijke input

Voor de komende periode staan in ieder geval versterking en uitbreiding van de wijkraden op de agenda. Verder wil het bestuur dat de Stadskompasbijeenkomsten, waar voor de inwoners belangrijke thema's worden behandeld, een grotere rol krijgen richting de gemeente. Ook de geplande sloepenroute, het parkeerbeleid, het openbaar vervoer, de plannen voor de buitenhaven en sociale woningbouw kunnen op flink wat aandacht rekenen, als het aan de Stadsraad ligt.