Justin op de berg waar hij de granaat vond.
Justin op de berg waar hij de granaat vond. Foto: Bob Awick

'Het was voor ons direct duidelijk: dit is een brisantgranaat, we bellen 112'

De 13-jarige Justin was op zoek naar historische vondsten in een berg zand toen hij een granaat vond. Het is een wonder dat hij het kan navertellen.

NAARDEN Vader Pascal en zoon Justin Brunsveld uit Huizen waren begin september regelmatig te vinden op een visstek aan de Vestinggracht. Justin wilde niet alleen vissen, hij vond het ook leuk om te graven en op zoek te gaan naar archeologische vondsten.

Een grote bult zand gelegen op de hoek Admiraal Helfrichweg en het Vestingpad trok de aandacht van Justin. Hij vond er allerlei dingen, zoals botten van dieren en potscherven. "Hij vond ook de onderkant van een pot uit 1500. Archeologie heeft zijn interesse en hij bleef in de berg zoeken naar meer 'schatten'", vertelt zijn vader. Justin zag op een gegeven moment de granaat. Hij herkende meteen de vorm en riep direct zijn vader erbij. "Ik ben ex-beroepsmilitair, dus het was voor mij direct duidelijk dat het om een brisantgranaat ging. Ik heb heel voorzichtig de granaat uit de berg zand gehaald. Ik stak mijn schop eronder en heb het zand eromheen losgewroet. Daarna heb ik direct 112 gebeld."
Eerst kwam de bomverkenner naar de plek en daarna werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. De granaat werd gevonden, vervolgens verplaatst naar een geheime locatie en later die week onschadelijk gemaakt. "We hoorden dat de granaat op scherp stond. Een tikje met een schep was genoeg geweest om de granaat af te laten gaan. We hebben echt geluk gehad." Vader en zoon zijn behoorlijk geschrokken van het voorval. "Je komt hier voor je plezier, dit verwacht je niet. Als je op missie bent, dan weet je dat je risico loopt. Als je gaat vissen ben je hier totaal niet op voorbereid."

De gemeente Gooise Meren is na het voorval direct op zoek gegaan naar wie verantwoordelijk is voor de berg zand langs de Vestinggracht. Het bleek een enorme zoektocht; was het Waternet, de provincie, de Stichting Monumentenbezit, de Rijksvastgoeddienst of toch een andere partij? De gemeente is wel eigenaar van de grond, maar niet de beheerder. "Volgens de laatste informatie betreft het een illegale dumping. Het zand komt niet uit de gracht of uit de beschoeiing, maar waar het dan wel vandaan komt is een groot raadsel. We denken dat het puur toeval is dat hier een granaat in zat. De jongen heeft veel geluk gehad dat de granaat niet afging. Rondom de Vesting is geen verhoogd risico op het vinden van een granaat. Het is heel goed dat direct 112 is gebeld. Ons advies is: ga niet graven in bergen zand. Je weet niet wat er ligt", aldus de gemeente. Wie de berg gestort zand met afval gaat opruimen was een paar dagen zeer onduidelijk. Het gaat nu toch een taak worden van de Stichting Monumenten Bezit, de beheerder van de Vestingwerken.

De vondst.