Avond kritisch denken

MUIDEN Wie zijn brein een beetje wil prikkelen kan woensdagavond terecht bij de bibliotheek in Muiden. In een serie, in samenwerking tussen Bibliotheek Gooi en Meer en Stichting Brein in Beeld, wordt dit jaar weer een aantal bijeenkomsten georganiseerd.

Tijdens de eerste bijeenkomst, op woensdag 26 september, wordt er gediscussieerd over wat als nieuws wordt gezien en wat niet. Er worden fragmenten getoond over onder andere vaccineren en ADHD. De avond begint om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 21.30 uur. Kaartjes kunnen aan de balie van de bibliotheek in Muiden worden gekocht. Reserveren kan ook via muiden@bibliotheekgooienmeer.nl.


Bredero's Romeo & Juliet op het Muiderslot

MUIDEN Theater Kwast speelt vrijdag Bredero's Romeo en Juliet bewerking: Lucelle in de Ridderzaal van het Muiderslot.

En dat voelt als thuiskomen. Bredero kwam namelijk in 1616 zelf op het Muiderslot langs om bij kasteelheer P.C. Hooft de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot te introduceren. Daarnaast droeg Bredero 'Lucelle' op aan Maria Tesselschade. Zij was een hartsvriendin van Hooft en daarom vaak te gast op het slot. Bredero wist haar met deze tragikomedie tot tranen te roeren.

Deze nieuwe productie van Theater Kwast, die gespecialiseerd is het spelen van Nederlands theater uit de Gouden Eeuw, is een onverwacht actuele tragedie met bizarre komische wendingen zoals die alleen uit de pen van de beroemde Amsterdamse toneelschrijver kon vloeien. De invloeden van Amsterdam, dat in 1615 uit zijn voegen barstte, sijpelden door het scherpe observatievermogen van Bredero zijn tragikomedie 'Lucelle' in en geven een onverwacht actuele kijk op de samenleving met vooruitwijzingen naar onze #MeToo-discussie en de positie van politieke vluchtelingen. Het stuk is daarnaast een ware Romeo & Juliet van Bredero.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Een kaartje kost 24,50 en voor kinderen tot vijftien jaar 18,50 euro en kunnen gereserveerd worden via www.muiderslot.nl.