Op deze plek zouden bijvoorbeeld stadstuinen kunnen komen.
Op deze plek zouden bijvoorbeeld stadstuinen kunnen komen. Foto: Yvette de Vries

Hans van der Steen ziet een bredere rol voor de Stadsraad Muiden

In twee jaar Stadsraad is veel bereikt, vindt de voorzitter: van Stadskompas tot mee mogen praten over De Krijgsman. Maar er is nog meer te doen.

MUIDEN Het gaat goed met de Stadsraad, maar volgens interim-voorzitter Hans van der Steen kan hun rol nog wel wat uitgebreid worden. Nu zijn ze vooral adviserend richting de gemeente, maar voor de toekomst willen ze een grotere vinger in de pap.

"De democratie moet van onderaf komen en niet opgelegd worden en de rol van de Stadsraad mag wel uitgebreid worden", aldus Van der Steen, die zelf tien jaar raadslid en twee jaar wethouder in Muiden was. Desondanks is hij wel zeer te spreken over hoe het een en ander sinds de oprichting in december 2016 verloopt. "We zijn blij met dit college, we voelen elkaar aan en er wordt naar ons geluisterd." Maar meer inspraak, mee kunnen stemmen met belangrijke onderwerpen, en meer samen optrekken met bijvoorbeeld de ambtenaren van Gooise Meren past wel bij de ambitie van de Stadsraad. En dat kost voor beide partijen inzet en tijd.

Van der Steen noemt het participatieproces voor het plan Verder met de Vesting Muiden als een mooi voorbeeld. In de kleine twee jaar dat de Stadsraad actief is hebben ze al flink wat zaken op de rit gezet. Van meepraten over de geluidsoverlast van Schiphol tot deelname aan het overleg over de plannen rondom De Krijgsman. Meest trots is Van der Steen op het bedenken van het Stadskompas. Dit is de langetermijnagenda voor Muiden met allerlei ontwikkelingen die de komende jaren gaan spelen. Daaraan zijn onder meer inwonersavonden gekoppeld waarbij de onderwerpen op de agenda staan. Onderwerpen als de binnenhaven, openbare voorzieningen, maar ook verkeer, veiligheid en toerisme. "Het Stadskompas kan model staan voor andere gemeenten", aldus Van der Steen. "Het moet daarvoor nog wel verder uitgewerkt en ontwikkeld worden." De kern is, volgens de interim-voorzitter, dat je inwoners uitdaagt om te zeggen wat ze willen en de politiek om te luisteren. De paar punten waar op korte termijn de aandacht van de Stadsraad naar uitgaat zijn onder meer het verkeersplan, het parkeerbeleid en het plan om de brug bij de Groote Zeesluis in de wintermaanden automatisch op afstand te bedienen. Zoals het parkeren nu geregeld is, daar zijn ze in Muiden niet blij mee. Er zijn sinds de harmonisatie van de regels voor de hele gemeente onder meer bonnenboekjes voor bezoekers ingevoerd. "Het nieuwe parkeerbeleid moet dit jaar nog geƫvalueerd worden. Dat is beloofd", stelt Van der Steen.

Wat de verkeersplannen betreft gaat het vooral om het reguleren van het verkeer door Muiden. "Er zijn in mei en juni metingen gedaan en het is wachten op een voorstel voor regulering." Ook de automatische bediening van de brug is een heet hangijzer in Muiden. De maatregelen die daarvoor nodig zijn, waaronder allerlei voorzieningen aan de brug en sluis, zijn volgens Van der Steen en vele anderen ontsierend. "We hebben bezwaarbrieven gestuurd naar het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, een gesprek gehad en ze gaan het beeldkwaliteitsplan aanpassen", blikt hij tevreden terug.