De drie noodpompen zijn afgelopen donderdag geplaatst door Waternet.
De drie noodpompen zijn afgelopen donderdag geplaatst door Waternet.

Pompen staan klaar voor gebruik

MUIDEN De drie noodpompen die Waternet afgelopen donderdag plaatste bij de Groote Zeesluis kunnen elk moment ingezet worden. Dat laat een woordvoerder van Waternet weten. Het is de eerste keer dat hier pompen worden geplaatst.

Tot nu toe zijn ze nog niet aangezet, maar gezien het grote tekort aan water in de regio, zo'n 300mm, zullen ze binnenkort wel nodig zijn om water vanuit het IJmeer naar de Vecht te pompen. Ondanks dat het de afgelopen tijd wel geregend heeft is het waterpeil in het IJmeer nog zo laag dat het niet voldoende is voor het natuurlijk verval. Bij de laatste test van het peil in het IJmeer bleek dat op -27NAP te staan. Normaal is dat -40NAP. "Dat verschil is met een paar regenbuien niet opgelost."

Inzet van veel factoren afhankelijk

Hoe lang de pompen in Muiden blijven, wanneer ze daadwerkelijk ingezet worden en voor hoelang is niet te zeggen. "Dat hangt van zoveel zaken af, van de windrichting, de temperatuur en dus de verdamping en van de hoeveelheid neerslag die er nog gaat vallen", aldus de woordvoerder van Waternet. Waternet huurt de pompen overigens van een gespecialiseerd bedrijf. Ze hebben een vermogen van 6 kuub/seconde. Dat compenseert wat er normaal gesproken aan natuurlijk verval vanuit het IJmeer via de Groote Zeesluis de Vecht instroomt en ook tal van natuurgebieden in de regio zoals het Naardermeer en de Ankeveense Plassen voedt met water.