Overgang naar tijdelijk koel en wisselvallig zomerweer

Een gebied met hoge luchtdruk trekt naar het oosten weg. In de loop van donderdag passeert het polaire koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Er kunnen enkele buien vallen. Vrijdag en zaterdag zakt een met koude lucht gevuld lagedrukgebied (hoogtetrog) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel zomerweer met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag schijnt eerst de zon maar de bewolking neemt toe, gevolgd door enkele regen- of onweersbuien. Het wordt nog zo'n 23 graden. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Tussendoor schijnt nu en dan de zon. Met een maximum temperatuur van 17 à 18 graden is het koel. Er waait een matige tot soms vrij krachtige westenwind.

Het weekeinde

Zaterdag is het zeer onbestendig. Er vallen enkele buien met kans op onweer. Soms kan het even opklaren. Er waait een matige tot bij vlagen vrij krachtige zuidwestenwind. Het is uitgesproken koel bij een maximum van 15 à 16 graden. Zondag is er nog kans op enkele buien maar er komt wat meer ruimte voor nu en dan zonneschijn. Het wordt circa 18 graden.

Weetje

Doorgaans wordt in de zomer geklaagd over het wisselvallige weer, maar dit jaar zorgde een extreem standvastig hogedrukgebied lange tijd voor uiterst stabiel zomerweer. De klachten gingen over droogte en hitte en er was toenemend sprake van 'mooiweermoeheid'. Waar de gemiddelde Nederlander anders over klaagde, daar werd nu steeds sterker naar verlangd.