Op het voormalige weiland zijn 140 huizen in aanbouw, acht zijn er al opgeleverd.
Op het voormalige weiland zijn 140 huizen in aanbouw, acht zijn er al opgeleverd. Foto's: Yvette de Vries

Eerste huizen nieuwbouw
De Krijgsman zijn opgeleverd

Sinds de 18e eeuw stond hier de Kruitfabriek Muiden. Na de vuurwerkramp in Enschede werd de eigenaren van de kruitfabriek te kennen gegeven dat ze weg moesten. Een kruitfabriek zo dichtbij woningen was niet meer verantwoord. Om het financieel plaatje (onder andere sanering grond en sociaal plan medewerkers) rond te krijgen werd afgesproken dat de eigenaar er woningen mocht bouwen.

MUIDEN In totaal moeten er 1300 woningen gebouwd worden op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Van de eerste 140 woningen die gebouwd worden zijn er inmiddels acht klaar. Daar trekken de eerste bewoners nu in.

De projectontwikkelaar, De Krijgsman Muiden, verwacht de komende jaren zo'n 350 tot 400 woningen per jaar op te leveren. Marcus Wieringa, projectleider bij De Krijgsman Muiden, vertelt enthousiast dat er nu gebouwd gaat worden in het voormalige kruitbos. "De eerste woningen zijn gebouwd op de weilanden, maar de woningen die er nu aan komen staan midden in het bos." Naast 1300 woningen komt er ook een supermarkt, een integraal kindcentrum en een gezondheidscentrum.

Zes gebouwen zijn blijven staan

De krant mocht een kijkje nemen tijdens de bouwvak en werd rondgeleid over het terrein. De rondleiding start bij de 'hoofdingang'. Hier staat onder meer het voormalige Ketelhuis, een van de zes overgebleven panden van de voormalige kruitfabriek. In totaal stonden er 36 panden op het terrein en ook twee loodsen, op het uiterste westelijke puntje van het terrein, zijn blijven staan. In het voormalige kruitbos stonden snel groeiende bomen die gekapt en verbrand werden en gebruikt als een van de drie bestanddelen van het kruit. De meeste bomen blijven staan en ook de oorspronkelijke paden en wandelgangen blijven behouden. Op de maquette van het hele plan is ook goed te zien hoe groen en waterrijk het gebied is. Op sommige plekken wordt er zelfs midden in het bos gebouwd. "De woningen komen ongeveer anderhalve meter boven de grond en het bos is je tuin", aldus Wieringa. Er komt geen sociale woningbouw op De Krijgsman. De gemeente Gooise Meren wil sociale (huur)woningen in combinatie met sportvelden realiseren op De Bredius.

De bouw van de 140 huizen, waarvan er al acht zijn opgeleverd.
Idyllisch wonen op een verstild plekje kan ook.
In een van de twee kruitloodsen kan straks ook gewoond of gewerkt worden.
Zo zag het er in februari nog uit. Over een jaar of drie, vier moet het helemaal klaar zijn.