Nu nog leeg, straks een nieuwe woonwijk.
Nu nog leeg, straks een nieuwe woonwijk. Foto: André Verheul

Bouwplan voor braakliggende grond aan Nijverheidslaan

WEESP Er moeten woningen gebouwd gaan worden op het braakliggende stuk grond aan de Nijverheidslaan. Het plan, dat Weesperwerf gaat heten, werd vorige week gepresenteerd.

Het stukje grond - ook wel bekend als de Achmea-locatie - moet volgebouwd gaan worden met huizen voor starters en jongeren. Het buurtje achter het station moet straks honderdvijftig woningen opleveren, waarvan zeker een derde betaalbaar moet zijn.

Laagbouw en appartementen

Het gaat om laagbouw en enkele appartementen, huur en koop. De betaalbare woningen worden appartementen van ongeveer 35 vierkante meter en zouden tot maximaal 180.000 euro kunnen kosten, maar worden waarschijnlijk goedkoper. De huurprijzen liggen ook onder de sociale huurgrens. Hoe de koop- en huurappartementen verdeeld worden, moet de bouwer nog bepalen. Vaststaat dat de betaalbare woningen vooral dus starters en jongeren met een betrekkelijk laag inkomen aan een huis kunnen helpen. Voor deze groep is het aanbod momenteel regionaal gezien niet groot.

De laagbouwwoningen worden huizen voor gezinnen. Deze woningen worden een stuk duurder en kunnen tussen de drie en vier ton gaan kosten, maar ook dat moet nog exact worden vastgesteld.

Plannen maken

Zeker 50 betaalbare woningen voor starters en jongeren

Er moet nog wel wat aan de plannen gesleuteld worden voordat er echt gebouwd kan worden. Als alles volgens planning verloopt kan de bouw rond de eerste helft van 2020 starten.

Veel hangt ook nog af van hoe de gemeenteraad van Weesp erover denkt: de raad bespreekt het plan volgende week woensdag.