De droogte houdt aan: wees extra alert in de natuur

REGIO De brandweer waarschuwt voor verhoogde natuurbranden door aanhoudende droogte en de harde wind. Er geldt vanaf nu Fase twee.

Fase twee is het hoogste risico op natuurbranden. Door het hete weer, de droogte en de wind bestaat er een verhoogde kans op natuurbranden. Daarom is er een stookverbod. Dat verbod geldt onder meer voor barbecues en vuurkorven en omdat het flink waait, kan een brand zich snel uitbreiden. Daarnaast wordt roken in het bos en op de hei ook afgeraden, en gooi geen flesjes weg, want die kunnen werken als een loep en een brand veroorzaken.

Extra alert

De brandweer reageert extra alert bij melding van een natuurbrand. Er wordt met extra materieel uitgerukt als er een brand is ontstaan. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd.

Zeldzaam warm

Vanaf zondag 1 juli hoort dit jaar officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag. De warmte houdt nog zeker tot eind volgende week aan.

Water

Drinkwaterbedrijf PWN vraagt aan alle inwoners om zuinig om te gaan met drinkwater: de tuin niet sproeien met kraanwater, de auto niet wassen, kort douchen, geen bad nemen en ook niet het zwembadje verversen.

Deze waarschuwing is niet voor niets. "Er wordt op dit moment 40 procent meer kraanwater verbruikt dan normaal. Het meeste water verbruiken we bij het sproeien van de tuin", aldus PWN.