Arjen Schouten (links), Wilbert van Waes, Mohammad Abu Hajeer, Paul Konings, Kheder, Nada Rashrash, Inas Hamad en Zaineb organiseren het festival.
Arjen Schouten (links), Wilbert van Waes, Mohammad Abu Hajeer, Paul Konings, Kheder, Nada Rashrash, Inas Hamad en Zaineb organiseren het festival. Foto: Versa Welzijn

Inwoners uit Gooise Meren ontmoeten elkaar tijdens festival 'Ontmoet Syrië'

Veel inwoners weten weinig over Syrische gewoontes en de cultuur. Met 'Ontmoet Syrië' willen de sleutelfiguren daar verandering in brengen.

BUSSUM Zaineb Toama, maatschappelijk werker bij Versa Welzijn, vertelt dat dit festival is ontstaan door Syrische sleutelfiguren die actief zijn in Gooise Meren. "Zij kwamen met het idee om de bewoners kennis te laten maken met de Syrische cultuur, gewoontes en geschiedenis en wij van Versa Welzijn waren meteen enthousiast."

Een van de sleutelfiguren was de Syrische Kheder Abas, die in juli 2015 in Bussum kwam wonen. "Een sleutelfiguur is iemand die een link legt tussen de vluchtelingen in Gooise Meren en bewoners. Kheder is geen sleutelfiguur meer, maar nu onze college bij Versa. Door zijn ervaringen weet hij als geen ander hoe je de twee culturen bij elkaar kunt brengen en zo is ook het idee ontstaan voor het festival. We vonden het een geweldig idee en Kheder en ik hebben het samen opgepakt en uitgewerkt. Kheder wil met dit festival laten zien waar ze vandaan komen, hoe het leven in Syrië was en dan vooral aan de inwoners, omdat het nu ook hun buren zijn. En als je elkaar beter leert kennen, zie je ook hoe leuk die ander is en kunnen daar weer vriendschappen uit ontstaan."
De sleutelfiguren en Kheder hebben Syrische bewoners gevraagd om deel te nemen aan dit festival. "Er is een lezing van Adnan Hamel, doctorandus in de geschiedenis van Syrië en vluchteling, die vertelt over de geschiedenis van Syrië. Door middel van dia's geeft hij bijvoorbeeld uitleg over dorpen, steden en monumenten in Syrië. Voor de oorlog was Syrië een heel mooi land en dat willen de Syrische inwoners graag laten zien. Ook worden er foto's getoond van bekende plekken in Syrië, zoals Damascus. Over deze stad zijn veel liedjes geschreven en die laten we zien en horen. Syrische kinderen komen zingen in het Arabisch, er worden artikelen tentoongesteld om te laten zien hoe men leeft in dit land. Er is aandacht voor zaken zoals kledingstijl en het bezoeken van een moskee. Samir zingt liedjes over de Syrische provincies, Amar speelt op een Arabische gitaar en Garo zingt erbij. Natuurlijk wordt er ook gekookt en zijn er tijdens het festival heerlijke Syrische lekkernijen. De opening van het festival is met een traditionele Syrische dans met zwaarden en daarna volgt een welkomsttoespraak."

Dit festival is samen georganiseerd met leden van de Vredeswandeling Naarden, Bussum en Hilversumse Meent. De Vredeswandeling is een groep mensen die een keer per jaar een wandeling maken met mensen van verschillende afkomst. Tijdens de wandeling wordt er gesproken over het geloof en de overeenkomsten, waarmee ze de onderlinge contacten binnen de gemeente willen bevorderen. "De organisatie van de Vredeswandeling heeft de kerk geregeld en samen betalen we de kosten van het festival. De leden komen ons ook helpen tijdens het festival."

Zaineb vertelt dat Syrische mensen hun buren uitnodigen om samen naar 'Ontmoet Syrië' te gaan. "In onze gemeente wonen zo'n 400 Syrische gezinnen. Veel Syrische mensen zijn actief in onze gemeente. Dat kun je bijvoorbeeld zien doordat er een Syrisch voetbalteam dat is opgericht. Maar we hopen dat ze elkaar beter leren kennen tijdens het festival en met elkaar in gesprek gaan, want Syrische mensen weten uit ervaring dat integreren moeilijk is. Want wanneer ben je geïntegreerd? Ben je dat als je een baan hebt, als je de taal spreekt of als je een sociaal netwerk hebt? Ook komt de vraag naar boven: wie was ik en wat ben ik nu? Deze vraag zie je vooral bij hoogopgeleide mensen. Je was bijvoorbeeld tandarts in Syrië en nu woon je in Nederland, en wat nu? Kun je weer tandarts worden of moet je op zoek naar een andere baan? Iedereen is welkom op het festival en de toegang is gratis."

Het festival 'Ontmoet Syrië' is op zaterdag 7 juli van 16.00 tot 20.00 uur in het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekelaan 49 in Bussum.

De opening is met een traditionele Syrische dans met zwaarden