Een laatste blik op een paar schuurtjes.
Een laatste blik op een paar schuurtjes. Foto: Janna Meerstadt

Volkstuinen definitief opgedoekt

MUIDEN Het is zover: de volkstuintjes bij de Westbatterij zijn definitief opgedoekt. Diverse lezers mailden ons foto's en herinneringen aan de tuintjes waar het altijd heerlijk toeven was.

Zo schreef de 15-jarige Janna Meerstadt ons: "De tuinen brachten mensen bij elkaar. Families die samen barbecueden en echte tuinliefhebbers die uren doorbrachten in de zon." Goede herinneringen heeft ze bijvoorbeeld aan tuinder Hans. "Dan gingen mijn vader en ik een potje honing bij hem kopen. Ik vertelde dat ik een spreekbeurt moest houden. Hans liep naar achter, pakte een honingraat en vertelde met zijn liefde voor bijen over hoe honing wordt gemaakt. Zo heb ik een 10 gehaald voor biologie." Tot zover haar mooie herinneringen. Ze vindt het terrein nu lijken op een verlaten krottenwijk in een derdewereldland. "Ze zijn zaterdag met een grote graafmachine door de tuintjes heen gegaan en hebben bomen, huisjes en heggen uit de grond gerukt."

De volkstuinvereniging heeft inmiddels het nieuwe volkstuincomplex op Hoogerlust in gebruik genomen. Hier wordt sinds 1 mei getuinierd. Er zijn nog tuintjes beschikbaar. Het complex op Hoogerlust wordt nog officieel geopend.

De oude kavels blijven straks de bestemming volkstuin houden. Dat wordt gedaan om een natuurlijke overgang te maken tussen de nieuwbouw, de dijk en het IJmeer. De overtuinen worden bij de woningen aan de rand van het KNSF-complex getrokken.

Graafmachine sloopt alles wat-ie tegenkomt.
Een vergeten plastic tuinstoel wordt meegenomen.