Een processierups.
Een processierups. Foto: Sjoerd Stoop

Oppassen voor de processierups

MUIDERBERG Door het hele dorp hangen waarschuwingslintjes voor de processierups. Dit nare beestje laat zich landelijk steeds vaker zien en kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Ook bij de gemeente Gooise Meren komen steeds meer meldingen binnen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in alle kernen overlast. Na een melding wordt een aannemer ingeschakeld die de beestjes met een speciale stofzuiger te lijf gaat. Vooral op plekken met veel eikenbomen is het oppassen geblazen. De processierups nestelt zich graag in deze bomen. Ze zijn te herkennen aan hun witte nesten. De overlast in Muiderberg voor mensen en dieren lijkt tot nu toe mee te vallen. Bij de huisartsenpraktijk in Muiderberg waren er in ieder geval nog geen meldingen bekend.

Vooral in juni overlast

De rupsen houden zich meestal in groepen op en trekken in processie over stammen of dikke takken naar de bladeren. Ze kunnen met z'n allen ook een eikenboom volledig kaal eten. De boom doorstaat zo'n aanslag meestal wel, maar voor mensen en dieren, die ermee in aanraking komen, kunnen de gevolgen behoorlijk vervelend zijn. In mei, als de blaadjes aan de bomen verschijnen, komt ook de processierups tot leven; in juni, als de beestjes volwassen zijn, is de overlast het grootst.

Jeuk en allergische reacties

De jeuk die ze veroorzaken is behoorlijk hinderlijk, maar er kunnen ook flinke ontstekingen en allergische reacties ontstaan. Er wordt gewaarschuwd voor rechtstreeks contact, maar ook voor losse haartjes die ronddraaien.

Contact opnemen met een arts kan in ieder geval nooit kwaad. Zeker niet als er sprake is van irritatie aan ogen of luchtwegen.