Er kwamen zo'n 75 bezoekers naar het eerste Gezondheidsfestival.
Er kwamen zo'n 75 bezoekers naar het eerste Gezondheidsfestival. Foto: Versa Welzijn

Positieve Gezondheid in Muiden

MUIDEN Het eerste gezondheidsfestival afgelopen zaterdag rond en in de Kazerne stond in het teken van 'Positieve Gezondheid'.

'Positieve Gezondheid' is een nieuw concept van gezondheid, geïntroduceerd door Machteld Huber. Haar nieuwe definitie over gezondheid gaat over veerkracht en eigen regie. Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, spirituele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Machteld laat weten dat er meer mensen overlijden door eenzaamheid dan door hart- en vaatziekten. Als een eenzaam iemand wordt doorverwezen naar een kaartclub of wandelclub dan kan er veel veranderen, waardoor er een grote kans ontstaat op een langer en gezonder leven. Je komt meer onder de mensen, bent meer buiten en beweegt meer.

Zes dimensies

"Deze zes dimensies waren het uitgangspunt van het gezondheidsfestival voor jong en oud", vertelt wijkcoach Cynthia Joseph, die het festival heeft geïnitieerd. "Bij Versa Welzijn werken we ook met meerdere dimensies en daarom leek het ons leuk om bezoekers op de hoogte te brengen van deze 'Positieve Gezondheid' met workshops als yoga en pilates, beter bewegen, kickboksen voor de jeugd, sport en spelletjes voor kinderen, zelf aan de slag met je eigen (positieve) gezondheid en Beter in Balans, dat over valpreventie ging met handige tips om dit te voorkomen. Deze workshop werd samen gegeven met een opticien, omdat veel ouderen niet in de gaten hebben dat ze niet meer goed zien. Ook stonden er stands met een fysiotherapeut, manuele therapeut, haptonoom en homeopaat. Door de positieve reacties van de bezoekers willen we volgend jaar weer een Gezondheidsfestival organiseren."