Marcel Booij en Peter Senf van de Stichting Historische Haven Naarden.
Marcel Booij en Peter Senf van de Stichting Historische Haven Naarden. Foto: Bob Awick

'Dit is voor varende monumenten de mooiste plek om te liggen'

NAARDEN De Stichting Historische Haven Naarden heeft zaterdag de officiƫle opening van de haven aangekondigd. Hiermee gaat na jarenlang wachten eindelijk een droom in vervulling.

door Jessica de Jong

"Het was 2005", herinnert voorzitter Marcel Booij van de Stichting Historische Haven Naarden zich. "Toen is de stichting opgericht met als doel de haven te vullen met mooie historische schepen. Een aanwinst voor het aanzicht van Naarden en een mooie locatie om de oude schepen te bewaren." De afgelopen jaren moest er vaak gewacht worden op zaken als bestemmingsplannen en regelgeving. Er kwam schot in de zaak toen de beoogde kade van de Rijksgebouwendienst overging in handen van de Stichting Monumenten Beheer. "Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat alles in een stroomversnelling kwam."

Het gaat om de kade aan de haven bij de Kooltjesbuurt voor het Arsenaal. Daar zijn recent water- en stroompunten en afmering aangelegd. Het wachten is nu op de eerste historische schepen. De stichting heeft hier diverse criteria voor opgesteld.
"Alle schepen worden beoordeeld. We willen vooroorlogse varende monumenten die niet bewoond worden en die in de geschiedenis van Naarden passen. Schepen die vroeger over de trekvaart gingen zijn bijvoorbeeld heel welkom of oude vissersschepen. Met name in de Gouden Eeuw was het hier een komen en gaan van schepen. Veel wit zand werd in Naarden, richting Huizen, afgegraven en naar Amsterdam gebracht. Vanuit Amsterdam kwam huisvuil deze kant op en dat werd gebruikt als mest. Maar ook ging vier keer per dag de trekschuit met paard naar Amsterdam voor passagiers."

Booij legt nog even kort uit wat voor schepen de voorkeur hebben: "Denk aan vissersschepen die over de Zuiderzee gingen. Maar dan weer geen botters, want met een hoge mast kun je hier niet komen. We willen een leuke mix en daarvoor hebben we een eigen collectieplan. Een schouwcommissie zal beslissen welke historische schepen hier komen te liggen. We zijn kritisch. De hoop is dat de eerste schepen hier rond het najaar zullen afmeren. Voor dit soort schepen is Naarden de mooiste plek van Nederland om te liggen. Het is hier heel mooi en de kade brengt je direct terug in de sfeer van vroeger."

Voorproefje

Om alvast een voorproefje te krijgen van hoe de haven er gevuld met historische schepen uitziet, is er komende zaterdag 26 mei een open dag. Er liggen dan zeven historische schepen in de haven zoals een tjalk, een opduwer, een sleper en een trekschuit. De opening officiƫle is om 13.45 uur aan de Kooltjesbuurt, voor het Arsenaal.

'We zijn erg kritisch op welke schepen we wel en niet willen'