Restaurant Uit & Meer stond maandagnacht in brand.
Restaurant Uit & Meer stond maandagnacht in brand. Foto: Bastiaan Miché

Van restaurant Uit & Meer is alleen nog een berg verkoold hout over

Restaurant Uit & Meer, dat in de nacht van maandag op dinsdag geheel door brand werd verwoest, wordt zo snel mogelijk herbouwd.

WEESP De brand begon maandagnacht rond half twee. De vlammen sloegen al snel uit het houten pand. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse, maar het pand was niet meer te redden.

Restaurantuitbater Marius Heslenfeld vertelt dat het vuur zich razendsnel uitbreidde. "Op het moment dat ze me wakker belden dat er brand was, was er van het restaurant niets meer over. Het vuur heeft het restaurant tot de grond toe doen afbranden. Nu ligt er alleen nog een berg verkoold hout en zwartgeblakerde golfplaten." Mede-eigenaar Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer stond de hele nacht op enkele meters afstand van de brand. "Je kunt je voorstellen dat het een heel triest gezicht was. We hebben met z'n allen zo hard gewerkt aan het restaurant en de rest van het Uitermeer-terrein en dat maakt dat het heel erg pijn doet. Je merkt het nu misschien niet aan me, maar zeker vannacht was ik best emotioneel. En met mij natuurlijk ook de anderen. Je ziet toch een deel van je werk verloren gaan."

De rook van de brand is amper opgetrokken en er moet vanzelfsprekend nog veel geregeld worden met de verzekering en noem maar op, maar Roozen en Heslenfeld willen na de brand vooral vooruitkijken. "Want hoe triest dit ook is, we moeten verder", weten ze. Dat de brand vlak voor het hoogseizoen is, maakt het natuurlijk extra rampzalig. Toch willen de twee mannen nog niet zeggen dat hun seizoen meteen is verpest. Roozen: "Het wordt voor ons allemaal een heel ander seizoen dan normaal. Maar als het aan mij ligt, wordt de troep snel weggehaald en gaan we plannen maken voor de herbouw. Als alles loopt zoals het moet lopen, kan het restaurant er over twee maanden weer staan. We hebben al contact gehad met het bouwbedrijf dat het restaurant zeven jaar geleden voor ons neerzette. Ze gaan er alles aan doen om onze herbouw tussen al hun projecten door in te plannen. Dat is al een fijn begin."

Alle betrokkenen hadden het dinsdagochtend vooral druk met het opnemen van de schade. Ondertussen kwamen er veel mensen langs om ze een hart onder de riem te steken. Het doet ze zichtbaar goed. "Gezegd moet ook worden dat we vannacht supergoed geholpen zijn door de brandweer en de politie. Ze hebben heel erg hun best gedaan."

De voornaamste vraag die na de brand leeft is vooral hoe het vuur heeft kunnen ontstaan. De politie gaat niet uit van brandstichting. Roozen: "We hebben zelf van de brandweer te horen gekregen dat waarschijnlijk kortsluiting in de meterkast de oorzaak is. Het pand is onlangs nog van top tot teen gecontroleerd door de brandweer. Alles bleek toen op orde."

Waarschijnlijk is de brand ontstaan door kortsluiting in meterkast
Van het restaurant is na de brand weinig meer over.