Meneer Koekoek houdt al heel lang geluidsmetingen.
Meneer Koekoek houdt al heel lang geluidsmetingen. Foto: Bob Awick

Geluidsoverlast van snelweg wordt nauwkeurig gemeten

Hoeveel geluidshinder is er van de snelweg? Meten is weten, zo meent de gemeente en dus halen ze er een meetbureau bij.

GOOISE MEREN De roep vanuit inwoners om iets te doen aan geluidsoverlast neemt toe. Wethouder Hendrik Boland heeft daarom het plan opgevat om op drie plekken in de gemeente te gaan meten hoeveel decibel aan geluid de snelweg produceert. Met de cijfers in handen hoopt hij de lobby naar Rijkswaterstaat succesvol te kunnen laten verlopen.

Gooise Meren trekt voor de metingen enkele tienduizenden euro's uit. Alleen door alles officieel te laten verlopen via een gerenommeerd bedrijf zijn er na een jaar van metingen harde cijfers om Rijkswaterstaat mee te confronteren.
Want dat er echt te veel geluid vanaf de snelweg komt, dat weten de inwoners van het Naarderbos wel. Daar wonen ze al jaren naast de A1, maar ontbreekt iedere vorm van moderne geluidswering. Een oude zeedijk voorkomt niet dat de mensen zonder herrie in hun tuin kunnen zitten.

Metingen

Deze bewoners hebben een tijd geleden al de handen ineengeslagen zodat er wat meer vaart in de zaak komt. Ze beschikken inmiddels over eigen metingen, cijfers, rapporten en vergelijkingsmateriaal. Afgesproken is dat in het Naarderbos vanaf april gedurende een jaar op twee punten wordt gestart met het meten van geluid van de A1.

Maar het Naarderbos is niet de enige plek in de gemeente waar de inwoners de herrie zat zijn. In Muiden richt de meting zich op drie punten: bij de woonboten in de Naardertrekvaart (Maxis) en geluidshinder door het aquaduct ter hoogte van Muiden en nabij Muiderberg. Ook hier wordt gestart met de metingen, die een jaar zullen duren.

Wethouder Boland: "Vele mensen vragen mij: wat gaat de gemeente doen aan dat geluid? Dan moet ik zeggen: even niets, want er is op dit moment geen duidelijke opdracht vanuit de raad voor het college. Wel komen nu deze metingen door een erkend bureau. Samen met de bewoners zullen we ook de plek bepalen waar de apparatuur komt te staan. Als over een jaar alle metingen afgerond zijn, hebben we meer in handen dan een berekening die Rijkswaterstaat op kantoor uitvoert. Het stelt de gemeente in de gelegenheid om bij de overheid aandacht te vragen voor een eventueel verschil tussen berekende en gemeten geluidsniveau's."

Gemeente wil geen berekeningen, maar metingen op locatie

Budget

Hij legt uit waarom de gegevens zo belangrijk zijn. "Rijkswaterstaat heeft het 'Meerjarenprogramma geluidsanering' dat erop gericht is om maatregelen te nemen bij huizen die bij een rijksweg liggen en waar 65 decibel wordt gemeten. Het streven is om hier de geluidsbelastingen terug te brengen tot 60 decibel. De verwachting is dat er onvoldoende budget is bij het Rijk is voor alle te saneren locaties. En daarom moeten wij die metingen doen om te laten zien hoe het hier met de overlast is."