De zestig deelnemers, waarvan er dertig statushouders zijn, hadden een geweldige dag op Forteiland Pampus.
De zestig deelnemers, waarvan er dertig statushouders zijn, hadden een geweldige dag op Forteiland Pampus. Foto's: Stefanie de Brouwer

Zestig statushouders ontdekken Pampus en de Hollandse gezelligheid

De inwoners van Muiden willen de statushouders beter leren kennen en hebben dit gedaan met een dagje op een onbewoond eiland.

MUIDEN De organisatie 'Welkom in Muiderberg' is zaterdag samen met negen statushoudersgezinnen uit Syrië, Somalië en Eritrea en inwoners van Muiden een dagje naar Pampus geweest om elkaar beter te leren kennen en te genieten van de Hollandse gastvrijheid.

De gezinnen bestaan uit zo'n zestig leden die sinds vorig jaar in Muiden wonen. "Om ze in contact te brengen met de inwoners van Muiden, zodat ze zich snel thuis zullen voelen, dachten we dat het leuk was om samen een dagje naar Pampus te gaan", vertelt Stefanie de Brouwer van de stichting. Via social media heeft de stichting gezocht naar nieuwsgierige 'oude bewoners' die ook gratis mee konden. De kosten werden betaald door de Stichting Welkom in Muiderberg en Pampus.

Struinen over eiland

"Iedereen werd rond de middag welkom geheten en ze konden daarna een speurtocht doen, lekker struinen over het eiland en in en rond het fort of door de Pampus Xperience gaan. Daarna was de lunch en eilandchef Jurre had een speciaal menu gemaakt met heerlijke vegetarische halal gerechten. Na de lunch vertelde een Arabisch/Nederlandse tolk over de geschiedenis van het eiland."
"Daarna was er tijd om gezellig met elkaar in gesprek te gaan. We zagen dat het gezelschap zich opsplitste in vijf groepjes met evenveel 'oude' als 'nieuwe' Nederlanders en iedereen zwermde uit over het eiland. De speurtocht – waarbij je met een blacklightpen op zoek moest naar letters die verspreid waren over het hele fort – bleek niet zo eenvoudig te zijn. Ook 'de lange gang in lopen', was niet makkelijk, want er waren veel lange gangen. Veel te snel was het alweer 17.00 uur en moesten we weer met de veerboot terug. Iedereen vond het een geweldig dag en er werden gelukkig ook veel telefoonnummers uitgewisseld zodat ze na deze dag contact met elkaar kunnen houden. En dit was zowel onder de statushouders zelf als met de inwoners. Een zeer geslaagde middag op het mooie eiland Pampus."

Gewone Muiderbergers

"De mensen achter de Stichting Welkom in Muiderberg zijn gewone Muiderbergers en we doen nu al twee jaar van dit soort activiteiten. We hadden gehoord dat in Muiden veel meer vluchtelingengezinnen zijn geplaatst dan in Muiderberg en dat er onder deze vluchtelingen een grote behoefte is aan contact. Dus bedachten we om daar iets mee te doen en Pampus wilde graag meewerken. Het leuke was ook dat zaterdag het fortenseizoen is begonnen met het thema 'Grenzeloos Genieten'. Hoe mooi matcht dat."

Om met elkaar in contact te komen, gingen ze naar Pampus

Samen spelen op het kanon.