Harm Hasenaar, Joke Geldof, Miriam van Meerten en Marleen Sanderse.
Harm Hasenaar, Joke Geldof, Miriam van Meerten en Marleen Sanderse. Foto: Bob Awick

Bezoekerscentrum geopend in Muizenfort

MUIDEN Met een keihard kanonschot werd vrijdag het Bezoekerscentrum Vesting Muiden in het Muizenfort geopend door wethouders Marleen Sanderse en Miriam van Meerten, Joke Geldof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, en Harm Hasenaar van Studio Harm Hasenaar.

Fort C, zoals het Muizenfort officieel heet, is nu een informatiecentrum over de Muidense Vestingwerken. De metamorfose van het fort lag in handen van Studio Harm Hasenaar. "Twee jaar geleden bedachten we tijdens onze vrijdagmiddagborrel dat het leuk zou zijn als we in Fort C ons bedrijf konden runnen samen met andere bedrijven", aldus Harm Hasenaar. "Het leek ons, als ontwerpstudio, heel leuk om van de hal een toeristisch informatiepunt te maken in combinatie met een bezoekerscentrum. En volgens mij is dat zeker gelukt."
Hasenaar vertelt dat ze niet goed wisten waar de naam Muizenfort vandaan kwam. "Wij dachten dat het te maken had met de soldaten die in Fort C gelegerd waren en muisgrijze uniformen droegen. Maar Guus Kroon van de Historische Kring Stad Muiden (HKSM) vertelde ons dat de naam ook te maken kon hebben door de vorm van het fort omdat die op muizenholletjes lijkt."
Het Bezoekerscentrum is een onbemand VVV-informatiepunt en je er kunt gratis naar binnenlopen. Via een digitale zuil kun je informatie opvragen over de bezienswaardigheden van en rond Muiden en er liggen folders over onder andere wandelroutes. Ook zijn er vitrines die ingericht zijn door de Historische Kring, met wisselende exposities. In de gang heeft de HKSM twee expositiewanden met informatie en foto's over de ontwikkeling van Muiden en over de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. "We hebben ook een film gemaakt, natuurlijk samen met de Historische Kring, over het ontstaan en de geschiedenis van Muiden. En natuurlijk hebben we ook aan de kleine bezoekers gedacht en daarvoor is een ontdekmeubel gemaakt waarmee ze op een interactieve manier meer te weten komen over de Vesting Muiden." Het Bezoekerscentrum aan het Vestingplein 1 is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur.