Als de Mariahoeveweg is verplaatst zouden hier de stadstuinen moeten komen.
Als de Mariahoeveweg is verplaatst zouden hier de stadstuinen moeten komen. Foto: Yvette de Vries

Stadsraad Muiden komt met plan voor vrijgekomen grond A1

De Stadsraad presenteerde onlangs namens verschillende partijen een alternatief plan voor het vrijgekomen stuk grond langs de A1.

MUIDEN De Stadsraad Muiden kwam vorige week, namens verschillende partijen in Muiden, met een alternatief plan voor de inrichting van het vrijgekomen stuk grond na verlegging van de A1. Ze zetten onder meer in op een stadstuin en een natuurhaven bij Watersportvereniging WSV, aansluitend op een nieuw te realiseren sloepenroute.

Volgens Hans van der Steen, voorzitter van de Stadsraad Muiden, zien meerdere partijen in Muiden, waaronder de leden van de in 2015 opgerichte Werkgroep Havenvisie Muiden (WHM), deze plannen wel zitten. In 2016 stonden deze plannen ook al in een stuk. Dat werd toen ook aan de gemeente overhandigd. Er is een berekening gemaakt van de kosten en volgens Van der Steen zijn er wel mogelijkheden om een en ander gefinancierd te krijgen. Ze hopen binnenkort akkoord te krijgen van de gemeenteraad om de ideeën verder uit te werken.
Deze lokaal bedachte plannen wijken af van wat de gemeente voor ogen heeft met de vrijgekomen grond dat ligt tussen de huidige locatie van de Mariahoeveweg en de verplaatste A1. Dat stuk grond is onderdeel van de schootsvelden en de Stadsraad wil daar dus een natuurhaven en stadstuinen realiseren. In de huidige plannen, die onderdeel zijn van 'Verder met de Vesting Muiden' zou dit juist een aaneengesloten poldergebied moeten worden, met mogelijkheden voor agrarisch gebruik, het herstel van het slotenpatroon en wandelroutes.

Natuurhaven

De extra ligplekken zouden in de plannen van de gemeente en ook van de eigenaar van Fort H bij de bestaande haven bij Fort H moeten komen. Van der Steen is wat kritisch over die extra ligplekken bij Fort H aan de Vecht. "Laat de Vecht de Vecht en maak daar aanlegsteigers voor passanten; Fort H kan op zijn eigen parkeerplaats uitbreiden. De watersportvereniging kan dan een natuurhaven maken op de oude plek van de A1." Volgens Van der Steen is het plan voor de sloepenroute niet goed doordacht. "De sloepen kunnen niet onder de bruggen door en als het dan om flinke aantallen gaat staan de bruggen constant open. Dan sluiten we Muiden af en wordt het echt een vesting." Er kan volgens hem prima een sloepenroute worden gemaakt door Muiden die ook nog eens aansluit op de Naardertrekvaart. Deze gaat dan langs de gewenste stadstuin en de P2. Een tuinder zou de stadstuinen moeten gaan beheren, inwoners van Muiden kunnen lid worden en in ruil daarvoor delen ze in de opbrengst van het land. Volgens Van der Steen had de gemeenteraad wel kritische vragen over de financiering van dit alles, maar was verder wel positief.

Een schets van de plannen.