Gezellig samen koffiedrinken in de Buurtkamer.
Gezellig samen koffiedrinken in de Buurtkamer. Foto: Versa Welzijn

Buurtkamer De Kazerne om elkaar te ontmoeten en voor leuke activiteiten

Buurtkamer De Kazerne is er voor inwoners van Muiden om elkaar te ontmoeten voor een kopje koffie of thee en om samen activiteiten te doen.

MUIDEN "Wij zijn nu drie weken open voor nieuwe activiteiten en je ziet dat de inwoners het een hele fijne plek vinden", vertelt Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa Welzijn. De buurtkamer is een initiatief van de wijkcoaches van Versa Welzijn en Vivium.

"De wijkcoaches kwamen op het idee om van deze ruimte, voorheen het kantoor van Versa Welzijn, een buurtkamer te maken zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en initiatieven die in de buurt leven bespreken en samen uitvoeren. De bewoners lieten meteen weten dat ze behoefte hadden aan een gezamenlijke koffieochtend om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. En natuurlijk ook voor de gezelligheid. Ook willen de oudere inwoners graag meer bewegen, zoals met de bewegingslessen die al georganiseerd worden, met daarna nu een kopje koffie of thee in de buurtkamer. "

Buurtkamer

Voordat de buurtkamer in de oude bakkerij van de Kazerne kon beginnen, moest het eerst opgeknapt worden. "We hebben het een en ander aangepakt om er een gezellige ruimte van te maken. Wel kwamen we erachter dat we ook nog stoelen, tafel, een boekenkast en andere spullen nodig hadden, maar daar hadden we geen geld voor. We hebben de Lakeland Foundation aangeschreven met de vraag of ze ons konden helpen. En dat deden ze: we hebben een donatie van 1000 euro ontvangen om de buurtkamer in te richten. Echt geweldig."

Eigen ideeën

Naast de inloop voor koffie en thee op de donderdagochtend worden er ook andere activiteiten in de buurtkamer georganiseerd. "Op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur is er het spreekuur 'Administratie voor elkaar', waarbij inwoners geholpen worden door Versa-medewerkers en vrijwilligers. Op de donderdagochtend dus het koffiedrinken en in de middag is er een contactgroep voor mantelzorgers om met elkaar in gesprek te gaan en een keer in de maand doen ze een ontspannende activiteit of een themabijeenkomst." Maar Versa Welzijn hoopt dat mensen zelf ook met ideeën komen. "Alle ideeën kunnen besproken worden met mij en dan ga ik kijken of het hier past. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zumbalessen, want in de buurtkamer is een aparte ruimte om te bewegen of te sporten. Ook hebben we een atelierruimte, dus daar kunnen creatieve lessen gegeven worden."

Versa Welzijn hoopt dat inwoners zelf ook met ideeën komen

Kinderwerk

Nieuw in Muiden is het 'kinderwerk'. "Daar gaan we mee beginnen in de buurtkamer. Kinderen tussen de zes en negen jaar kunnen vanaf dinsdag 6 maart meedoen aan de 'Rots en Water-training'. Deze training leert ze samen te werken, grenzen te stellen en hun weerbaarheid te vergroten met thema's als zelfvertrouwen en communicatie; ook pesten wordt besproken en rekening houden met een ander. Ook willen we dit jaar een leesclinic beginnen voor basisschoolkinderen die moeite hebben met begrijpend lezen."

In de buurtkamer wordt tijdens NLdoet op vrijdag 10 maart tussen 10.00 en 13.00 geklust. "Een paar ambtenaren komen ons helpen, maar ook hopen we dat inwoners langskomen om de handen uit de mouwen te steken, want er moet best nog veel gedaan worden. Ook hebben we mensen nodig die ons kunnen helpen met gordijnen en kussens naaien en om een buitenbord te beschilderen voor de aankondiging van de activiteiten. Iedereen kan gewoon langskomen om er een warme en sfeervolle buurtkamer van te maken." Voor meer informatie of ideeën kan contact opgenomen worden met Ruthy Beutick door een mail te sturen naar rbeutick@versawelzijn.nl of te bellen met 06-292 88 414.