De stank van Den Ouden zorgt al langer voor overlast.
De stank van Den Ouden zorgt al langer voor overlast. Foto: Jessica de Jong

PvdA wil onafhankelijk onderzoek naar stankoverlast

De stankoverlast van den Ouden blijft gemoederen bezighouden. Volgens de toezichthouder zijn maatregelen genomen.

MUIDERBERG "Ik woon gewoon in een groene kliko", aldus een Muiderberger over de stankoverlast van het aan de rand van het dorp gevestigde groenrecyclingbedrijf den Ouden. Het dorp klaagt al jaren over de overlast, maar na de verdubbeling van de capaciteit vorig jaar april schijnt ook de stankoverlast verdubbeld te zijn. Het bedrijf staat inmiddels onder verscherpt toezicht.

Inwoners van Muiderberg klagen zich al tijden suf en hebben inmiddels ook een brief van twee kantjes aan de provincie gestuurd. De lokale PvdA heeft onlangs om opheldering gevraagd bij de provincie. Zij willen handhaving en bovendien een structurele oplossing.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie toezicht op handhaving van de afspraken houdt, bevestigt dat er inderdaad een duidelijke toename van het aantal klachten is geweest: 62 tussen oktober en december vorig jaar. "We hebben al deze klachten onderzocht en geconstateerd dat het bedrijf werkzaamheden uitvoert die op grond van de omgevingsvergunning niet zijn toegestaan." Den Ouden heeft volgens de Omgevingsdienst inmiddels maatregelen getroffen: het ingekuilde gras is afgedekt, de houtachtige grond vermengt het bedrijf met andere grond. Dat zou de stankoverlast moeten tegengaan. Om te zorgen dat den Ouden zich aan de regels blijft houden hebben ze ook een dwangsom opgelegd gekregen. Die kan oplopen tot 50.000 euro. John Haug van de Dorpsraad Muiderberg is blij met deze maatregel. "De dwangsom is een drukmiddel van de omgevingsdienst om den Ouden tot de orde te roepen. Dit is een serieus bedrag waar ook een bedrijf als den Ouden rekening mee moet houden." Hij heeft nog wel zijn twijfels of Den Ouden zich dit keer wel aan de afspraken houdt. "Den Ouden beloofde ook bij de capaciteitsverdubbeling dat de overlast door het invoeren van andere verwerkingsprocessen en meer ruimte voor opslag zou verminderen. Bovendien, we kunnen klagen wat we willen maar het wordt pas officieel als die klacht wordt geconstateerd door de inspecteur en ontvankelijk wordt verklaard." De Dorpsraad dringt daarom nog steeds aan op een gesprek met alle partijen.

Verscherpt toezicht

Het verscherpte toezicht waar Den Ouden onder staat houdt in dat inspecteurs van de Omgevingsdienst intensief gaan controleren of het bedrijf zich aan de milieuregels in de vergunning houdt. "Bij nieuwe geurklachten gaan onze inspecteurs hiermee direct aan de slag, om vast te stellen of er sprake is van een overtreding." Het onafhankelijke geuronderzoek waar de PvdA op aandringt is volgens de Omgevingsdienst niet nodig. "De oorzaak van de stank is duidelijk en den Ouden heeft maatregelen genomen. We hebben een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat ze blijvend voldoet aan de in de vergunning opgelegde eisen om stankoverlast te voorkomen. Daarmee lijkt in ieder geval aan een belangrijke eis van de dorpsraad, omwonenden en de PvdA tegemoet te worden gekomen.

'We blijven twijfels houden of Den Ouden zich aan de afspraken houdt'