Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Proef: voor een euro hele dag parkeren

MUIDEN Muiders die visite met de auto krijgen moeten hun bezoek vanaf nu een bezoekersvergunning uit de zogenaamde 'bonnenboekjes' geven om te kunnen parkeren. Bezoekers kunnen hun auto dan goedkoop parkeren op een parkeerplaats voor vergunninghouders. Dat klinkt makkelijk, maar zoveel plekken voor vergunninghouders heeft de stad nou ook weer niet.

Vooral aan de noordoostelijke kant van de stad is het aantal parkeerplekken voor vergunninghouders erg schaars. De veranderde parkeerregels zouden daarom voor bezoekers voor bewoners aan dat deel van de stad betekenen dat ze of relatief ver moeten lopen om hun auto te kunnen parkeren of veel moeten betalen door hun auto op een plek voor betaald parkeren neer te zetten.

Goedkope bonnen

Om bezoekers van bewoners niet op kosten te jagen komt de gemeente met een proef: de bezoekersvergunningen van de bonnenboekjes mogen het hele jaar ook gebruikt worden om auto's te parkeren op plekken voor betaald parkeren. Het geldt vanzelfsprekend voor de plekken waar er amper parkeerplekken voor vergunninghouders zijn. Een bon om te kunnen parkeren kost één euro per stuk, bewoners van Muiden kunnen de boekjes met meerdere bonnen kopen.

De proef met de bonnenboekjes komt tot stand na veel overleg met de Stadsraad Muiden, enkele betrokken ondernemers en het Muiderslot. Er werden meerdere oplossingen bedacht om het ontstane probleem op te lossen, de proef met bonnenboekjes had de meeste voorkeur van de betrokkenen.

De proef geldt dus voor het hele jaar en wordt na een jaar geëvalueerd. Datzelfde geldt voor alle andere veranderde parkeerregels. Het veranderde parkeerreglement geldt vanaf dit jaar. De gemeente moest de parkeerregels op de schop doen vanwege de fusie tot Gooise Meren. Tot voor kort golden per kern nog andere regels. Vooral voor Muiden waren de veranderingen erg ingrijpend, omdat parkeren voor bezoekers met blauwe zones juist erg makkelijk was.

Andere parkeerregels zorgen in Muiden voor knelpunten