Rustig en overwegend droog weer, vrij zacht

Na de start van de meteowinter op 1 december is vorige vrijdag de kalenderwinter begonnen. Van vriezend winterweer is echter geen sprake. Er heeft zich een hogedrukgebied opgebouwd boven onze omgeving. De kern ervan blijft waarschijnlijk ten zuiden van onze omgeving. Dan blijft de stroming westelijk met aanvoer van vrij zachte vochtige lucht. Het blijft meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na de groene en vrijwel droge kerstdagen blijft het goeddeels droog, al kan er lokaal uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen. Er is ook kans dat het soms opklaart. Als het 's nachts opklaart kan er mist ontstaan die overdag hardnekkig kan zijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. Het wordt circa 7 graden. In de nacht circa 3 graden.

Het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt naar verwachting stand. De kern ligt waarschijnlijk nog steeds ten zuiden van onze omgeving. De stroming blijft dan westelijk. Er blijft dan vrij veel bewolking aanwezig met kans op wat lichte regen of motregen. Het kan nevelig of mistig zijn. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maximumtemperatuur schommelt rond 7 à 8 graden.

Weetje

Voor wittekerstliefhebbers was het voor de 8e keer op rij teleurstellend. De laatste witte kerst was in 2010. Ook in 2009 was het een witte kerst, al begon het toen tijdens de kerst te dooien. Je mag van witte kerst spreken als op beide kerstdagen een aaneengesloten sneeuwdek ligt van minstens één centimeter. Daarvoor was de laatste in 1981. Het komt dus weinig voor.