Eric heeft al twee AED's kunnen bemachtigen door zelf het initiatief te nemen.
Eric heeft al twee AED's kunnen bemachtigen door zelf het initiatief te nemen. Foto: Bob Awick

Deze toppers zorgen met hun daden voor een sneeuwbaleffect

Zo veel mooie mensen kleuren Naarden en Bussum. Maar wie sprong er nu dit jaar echt uit? Wie nam een uitzonderlijk initiatief op zich om zijn of haar eigen leefomgeving mooier te maken én is een inspiratie voor anderen? Wie draagt er bij aan een positieve uitstraling van dorp of stad? Het antwoord op al die vragen (en meer) was gemakkelijk te beantwoorden voor de redactie van deze kranten: de helden van de AED: Roy en Eric.

NAARDEN Eric Herber is in tranen als hij de award 'Naarder van het Jaar krijgt'. Het raakt hem enorm, want hij vindt dat andere mensen de prijs wel meer verdienen. "Van het buurtplatform of zo." Toch dacht deze krant daar anders over.

We gaan terug naar oktober, want dan wordt duidelijk dat Eric zelf een AED koopt en ophangt aan de schutting van zijn woning aan het Jac. P. Thijssepark in Naarden. Als een echte initiatiefnemer besloot hij niet te wachten totdat de buurt het geld had opgehaald, maar kocht hij gewoon het hartapparaat.

"Mijn vrouw Anke en ik zagen het echt als een buurtinvestering. Ik vond het een heel gedoe om het apparaat via de site van de Hartstichting en via crowdfunding op te halen. Ik dacht: ik ga het gewoon op mijn eigen manier doen. Dus hebben we geld vrijgemaakt uit onze privéfinanciën om het apparaat te kopen. Ondertussen heb ik, op aangeven van andere mensen, de actie aangemaakt op de site." Het verhaal van Eric houdt niet op bij het geven van wat geld om een apparaat aan te schaffen. "Het leuke was dat doordat ik hiermee bezig was, mijn buurman Maarten mij aansprak. Zijn bedrijf G4S doneerde ons 20 cursussen voor reanimatie en gebruik van de AED. Volgende maand zullen we hier dan met een hele ploeg, zelfs met mensen uit Bussum en Muiden, hieraan meedoen. Ik heb via het buurtplatform geregeld dat we voor deze buurtcursus wijkcentrum de SCAN mogen gebruiken als cursusruimte."

Na de eerste AED was Eric nog niet helemaal tevreden. "Ik heb ook actie gevoerd om geld binnen te halen voor de volgende AED. Zo liet ik 1000 flyers maken die mijn vader en ik huis-aan-huis uitdeelden. En ik zorgde voor aandacht via social media. Ik kwam in contact met Menno, een ex-turner van mij, en zijn vrouw Mandy. Mandy had zich al opgegeven voor de AED-cursus en gaf ook aan dat zij de tweede AED een plek aan hun huis wilden geven. Inmiddels is het apparaat opgehaald en komt deze te hangen op de Kolonel van Brienenstraat. Daardoor vallen de beide 6-minutencirkels van de AED's voor een prachtig gedeelte over elkaar. "

Eric zorgde dat zijn eigen woonwijk een stuk veiliger is. Hij kreeg ook heel veel feedback op zijn actie. "Ik vroeg mensen die mee wilden betalen of ze een briefje door de bus wilden doen. Ik heb zulke leuke berichten gehad. Op straat zeggen mensen: 'Jij bent toch van de AED?' Een fietser kwam op mij af en stopte mij 20 euro in mijn hand. Ik heb veel leuke praatjes gemaakt. Ik heb al die donaties bijgehouden en gefotografeerd. Dit was allemaal geld voor de tweede AED. De gemeente heeft als laatste zetje ook 250 euro gegeven. De actie van de Hartstichting heeft een looptijd van vier weken waarin je het bedrag van 2600 euro moet ophalen. Wordt het geld niet opgehaald, dan wordt het geld teruggestort naar alle donateurs. Dat vind ik niet handig, stort het geld dan op een andere AED-actie zodat het niet weggedoneerd geld is."

Eric bedacht dus een manier om het systeem slimmer te maken. Ook zorgde hij dat deze AED niet beveiligd is. "De buurt heeft het betaald en houdt er een oogje op. Het apparaat moet namelijk zo snel mogelijk te pakken zijn. Je hebt in zo'n situatie niets aan codes of sleutels. De AED is al een keer uit de kast gehaald voor een inzet verderop in ons Thijssepark. Het systeem werkte."

Eric heeft - nu het tweede apparaat binnen is - geen ambities om het in nog meer wijken uit te rollen. "Dat is niet aan mij. Ik wilde dit vooral voor mijn eigen leefomgeving doen. En ik wilde het op mijn eigen manier doen en daarna beweeg ik weer verder. Ik ben heel blij met mijn prijs en ik houd van positieve dingen. Geld dat nog binnenkomt geef ik allemaal door aan weer de volgende AED."


BUSSUM Roy van Leijen van de Hamerstraat is sprakeloos. "Ongelofelijk, deze award. Ik ben er ontzettend blij mee. Ik vind het leuk om mensen te helpen en dit verder uit te rollen in de gemeente." Roy krijgt de titel Bussumer van het Jaar omdat hij een van de eersten in Bussum was die een buurt-AED realiseerde en zich daarbij blijvend inzet om meer van deze apparaten in de gemeente te plaatsen.

Roy heeft zelf ook al eens moeten reanimeren. "Ik volgde zelf zes jaar geleden een AED-cursus. Een paar dagen nadat ik mijn certificaat had gehaald, bleek het op de sportschool waar ik werkte goed mis te zijn. Een cliënt had een hartstilstand gekregen en ik moest direct mijn nieuwe kennis toepassen. Ik begon met reanimeren totdat het ambulancepersoneel kwam. De man heeft het niet overleefd. Ik heb daar best wel een knauw van gehad."

Een paar jaar later sprak Roy met een brandweerman tijdens een bhv-cursus over reanimeren. Het onderwerp kwam op 'de dekking van de AED'. "Ik wilde weten of zo'n apparaat ook bij mij in de buurt hing en hoe het in de gemeente is geregeld. Het bleek dat de dekking hier niet goed was geregeld. Toen dacht ik: dit ga ik regelen voor mijn eigen buurt en ik stop niet voordat het zover is."

Roy startte vorig jaar september al met het platbellen van iedereen die ook maar iets met een AED te maken heeft. "De gemeente, de Hartstichting, Philips, noem het maar op. Ik wilde weten of er een potje geld voor was. Ik zei: het is een levensreddend middel voor de gemeente. Ze zeiden toen: nee, dat moet je zelf regelen. Wellicht heel toevallig hoorde ik twee weken later dat de gemeente met een inventarisatie bezig was. In februari dit jaar kwam ik terecht bij de site van de Hartstichting waar gestart werd met de buurt-AED. Dit was een heel nieuw initiatief en ik heb deze partij dan ook heel veel aan de telefoon gehad. We hadden 30 dagen om het geld op te halen. Ik vertelde dat ik bezig was met inzameling en we besloten elkaar op de hoogte te houden. Ik wilde niet stoppen voordat het geld er was, dus moest de inzameling verlengd worden."

"Een AED kost 2.681 euro, waarvan Philips een bedrag van 1.052 euro heeft gedoneerd. Ook plaatsen ze de AED in een speciale kast en doen eens in de vijf jaar onderhoud. Dus bleef er nog 1.629 euro over om te financieren. Via de Facebookpagina van de straat heb ik buurtbewoners gevraagd of ze mee wilden doen en ze waren meteen enthousiast. Ik heb een brief geschreven en daarna ben ik bij 104 buren langsgegaan. Iedereen had wel een eigen verhaal over reanimeren en was daarbij ook welwillend om wat te geven. Iedereen was ontzettend positief. Maar ik kreeg het bedrag niet bij elkaar. De gemeente wilde toen gelukkig wel bijspringen en betaalde het restant. We hebben afgelopen herfst een feestelijke opening gehad met 40 buurtbewoners."

Hier blijft het niet bij voor Roy: hij wordt nu als contactpersoon ingezet door de gemeente zodra een buurt met een eigen initiatief komt voor een AED. "De meeste kinderziektes bij de inzamelingsactie zijn er nu wel uit. Ik kan tips geven over hoe je geld kunt ophalen en de buurt bijeen kunt brengen. Zelf wil ik heel graag een certificaat gaan halen zodat ik ook een reanimatiecursus kan geven als een buurt een AED heeft gekocht. Ik vind het heel leuk om dit op mij te nemen en ik hoop daarbij dat de AED nog veel meer in een stroomversnelling komt, zodat nog meer buurten er één aanschaffen. Daarbij wil ik mensen die kunnen reanimeren oproepen om zich aan te melden bij hartslag.nu."


Roy bij de AED in de Hamerstraat wil iedereen op weg helpen ook zo'n apparaat aan te schaffen.