'De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum, filmhuis Bussum en de Marokkaanse jongens in de Zandzee verdienen allemaal een pluim. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren'
'De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum, filmhuis Bussum en de Marokkaanse jongens in de Zandzee verdienen allemaal een pluim. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren' Foto: Bob Awick

'Ik hoop dat mensen meer genieten van wat ze hebben'

Het was een jaar vol ups en downs voor de gemeente Gooise Meren. Burgervader Han ter Heegde speelde meerdere malen een bepalende factor in de politieke arena. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar en wat verwacht hij van 2019?

Terugkijkend op 2018, waar bent u trots op?
"Ik ben met name erg trots op de eerste begroting die we met dit college hebben opgesteld. Het was een vuurdoop, maar het is over het algemeen goed gegaan. Wij hebben gekozen om bijvoorbeeld geld uit de spaarpotten te halen om in te zetten op het sociaal domein en burgerparticipatie. Overigens is een appeltje voor de dorst nooit verkeerd. We weten bijvoorbeeld nu nog niet hoe het economische klimaat eruitziet over een jaar of vijf als we bezig zullen zijn met het grote ontwikkelgebied Crailo."

Meest enerverende ontwikkeling van het afgelopen jaar binnen de politiek was het vertrek van wethouder Munneke-Smeets. Had u dit niet kunnen voorkomen?
"Die politieke afweging was aan de gemeenteraad. Dat was niet mijn rol. Maar het doet altijd pijn als een wethouder vertrekt. Ik zie bovendien ook het persoonlijke drama dat hierachter zit. Met Marieke Munneke-Smeets verloor dit college binnen een half jaar een wethouder."

Zij viel over het dossier over de spoorwegovergang. Had het college niet wat meer openheid kunnen tonen naar de raad in deze kwestie?
"Het college is volstrekt openhartig richting de raad. Wij zijn heel transparant geweest over wat onze overwegingen waren. Dit gedoe speelde overigens in de zomer. Mede door een lange vakantieperiode waarin er veel onderzoeken liepen, waren we niet erg snel met terugkoppelen richting de raad. We hadden de raad er eerder bij kunnen betrekken. Maar het adagium van het college is: we vertellen alles aan de raad. Dat is heel belangrijk voor mij en die open houding koester ik."

Komend jaar komt er weer meer aandacht voor burgerparticipatie. Hoe gaan we dit terugzien?
"Ik wil komend jaar experimenteren met nieuwe vormen van burgerparticipatie waarbij je een groep mensen met hele verschillende leeftijden, achtergronden en werk een agenda laat maken van wat zij belangrijk vinden de komende tien jaar. Ook zie ik wel iets in het voorleggen van bijvoorbeeld drie plannen voor de inrichting van het plein voor het gemeentehuis. Welk plan heeft uw voorkeur? Daar kunnen we mee experimenteren. Wat ik ook goed vind werken zijn de bijeenkomsten van de Stadsraad Muiden, die iedere maand een ander thema zoals parkeren bespreekt. Die input kunnen we gebruiken, rekening houdend met de afvaardiging in de zaal. "

Een andere belangrijke portefeuille is veiligheid. In 2019 gaat de gemeente overlast aanpakken op de Keverdijk. Wat gaan de inwoners hiervan merken?
"Na analyse bleek dat het vorig jaar te onrustig was met jongeren en vuurwerk rond het winkelcentrum. Daarom hebben we nu, na overleg met de buurt, besloten een vuurwerkvrije zone in te lassen. In het nieuwe jaar gaan we ook aan de slag om de jongeren op de Keverdijk een plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de buurt hier last van heeft. We gaan nog praten over de inrichting, maar je moet denken aan een bankje met een overkapping en een prullenbak. We zetten er jongerenwerk op en gaan ook handhaven en afspraken maken. Dat betekent dan ook dat er geen drugs gedeald mogen worden en dat er een telefoonnummer komt waar naartoe gebeld kan worden als omwonenden overlast ervaren."

Er was in 2018 ook veel te doen rondom speelpark Oud Valkeveen. Zo lopen er meerdere procedures. Hoe kijkt u hierop terug?
"We willen altijd met ondernemers in gesprek blijven en kijken hoe we er samen uit kunnen komen. Soms lukt dat niet. Dat zie je in dit dossier. Deze grote ondernemer speelt het hard en dat mag. Dat is zijn goed recht. Net zoals het ons recht is om zijn vergunningaanvragen te toetsen. Iedereen blaast op wat er hier gebeurt omdat het geld kost en gedonder geeft. Deze ondernemer heeft 22 vergunningen aangevraagd. Als je de advocaatkosten deelt door 22 dan wordt het bedrag al veel lager. We hebben geprobeerd om de zaak zo veel mogelijk in der minne te regelen, maar dat is niet gelukt en dat betreur ik. Als we er samen niet uitkomen is de uitspraak van de rechter geldig. It's all in the game. Maar je moet elkaar ook de hand kunnen schudden. Ik hoop op een normalisering van de verhoudingen - ik vind dat ook een mooie kerstgedachte."

'Het college vertelt alles aan de raad.
Dat is heel belangrijk voor mij'

U heeft als burgemeester ook twee verschrikkelijke ongelukken meegemaakt in de gemeente. Waren dat de zwaarste momenten voor u?
"Het waren twee vreselijke ongevallen met dodelijke afloop. Dat waren echt de zwarte bladzijdes van 2018. Er kwam een hovenier om het leven tijdens het maaien van de vestingwallen in Naarden-Vesting. Hij had zo veel ervaring, maar toch ging er iets heel erg mis. Het andere drama was met de lesauto die stilstond op het spoor in Bussum en geramd werd door een trein. Een vreselijk verhaal, zeker ook voor de nabestaanden. Ik heb in beide gevallen de weduwen gesproken. Dat is wel het allerzwaarste van het beroep van burgemeester. Maar enkel al je medeleven tonen en luisteren, kan al helpen."

Naast tragiek waren er ook mooie initiatieven en ontwikkelingen in Gooise Meren. Wie verdient een pluim?
"De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum. Ik was bij de opening op vrijdag en zag hoe leuk het was. Een heel kampement met tenten en een cultureel programma. Erg leuk ook voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te kunnen of mensen die voor de gezelligheid een paar nachtjes bleven. Een mooi initiatief waarmee je ook de mensen die naast je wonen eens op een andere manier leert kennen. Natuurlijk zou ik nog veel meer pluimen willen geven: Filmhuis Bussum omdat ze 40 jaar bestaan, de Marokkaanse jongeren die hun eigen voetbalgroep zijn begonnen in de Zandzee. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren."

Heeft u tot slot nog een nieuwjaarswens?
"Ik wens iedereen hele mooie dagen toe en wens daarbij dat iedereen ook in deze hectiek kan genieten van alle verworvenheden. We vinden veel zaken vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Toon Hermans heeft daar een mooi liedje over: 'Als ik 's ochtends wakker word, merk ik dat ik kan horen, zien, spreken en mij kan aankleden en kan eten. En dat is een wonder. Dat besef je niet als je gezond bent en alles goed gaat. "