'Het geeft voldoening om samen ergens naartoe te werken.'
'Het geeft voldoening om samen ergens naartoe te werken.'

'We zingen geestelijke en wereldlijke liederen, maar ook over liefde en wijn'

Alweer 25 jaar bestaat het Bussumse kamerkoor Capricciata. En dat wordt gevierd op zaterdag 18 november met een bijzonder jubileumconcert in de Bussumse Wilhelminakerk.

BUSSUM Het Bussumse koor ontstond ooit uit een workshop die gehouden werd op de Muziekschool Gooi Noord. De enthousiaste deelnemers van toen gingen na de workshop door onder de naam Capricciata. "En vijf van die leden van het eerste uur maken nog steeds deel uit van het koor", vertelt koorlid Fia Rebel met gepaste trots. "Het kamerkoor zingt doorgaans klassiek repertoire: van renaissance tot romantiek en modern."

Ter gelegenheid van het jubileum geeft het koor op zaterdag 18 november een jubileumconcert in de Wilhelminakerk in Bussum. "Het concert vindt dit keer plaats in de middag, dat leek ons wel een goed idee. Zo geven we ook oudere mensen, die misschien 's avonds liever de deur niet meer uitgaan, de kans om het concert bij te wonen." Ze vertelt over het repertoire van het kamerkoor. "We zingen zowel geestelijke als wereldlijke liederen. Vooral missen en cantates, die voornamelijk een religieuze inslag hebben. Maar gelukkig werd ook in die tijd over de liefde en over wijn gezongen", zegt ze lachend. "Het koor probeert elk jaar een of meer concerten te geven. Want het is toch het leukst om alles wat we hebben ingestudeerd aan publiek te laten horen. We worden af en toe gevraagd om tijdens kerkdiensten te zingen. Soms treden we op in verpleeghuizen en we geven ook kerstconcerten."
Rebel is sinds 2008 lid van het koor. "Het zingen verbindt ons. Maar het gaat niet alleen om samen zingen, je maakt als koorlid deel uit van een geheel. Het is een sociaal gebeuren, want het is gezellig om samen te repeteren, maar ook samen wat te eten en te drinken. Ik vind het veel leuker om naar koorrepetitie te gaan dan 's avonds na het werk op de bank te zitten en televisie te kijken. Het geeft voldoening om samen ergens naartoe te werken."
Sinds vorig jaar heeft het koor een nieuwe dirigent, Robert van der Vinne uit Amsterdam. "Dit is de zesde. Elke dirigent heeft zijn eigen ideeën. We vinden het bijzonder dat Robert zelf ook professioneel zanger is en wel op hoog niveau. Dat betekent dat hij weer op een andere manier naar het koor kijkt dan de vorige dirigenten. Het geeft sowieso altijd nieuwe energie om weer met iemand anders te werken." Ze vertelt dat een paar leden van het koor ook nog bij andere koren zingen. "En soms doen we uitwisselingen met andere koren. Zo hebben we afgelopen zomer een koor in Bosch en Duin bezocht. Het was erg leuk om met elkaar te zingen. De twee koren hebben toen ook samen een concert gegeven. We beleven altijd erg veel plezier aan dit soort bijeenkomsten."
De koorleden hebben in de afgelopen jaren veel verschillende stukken, missen en liederen gezongen. Wat de 'oude garde' het meeste is bijgebleven is dat ze een mis, geschreven door de bekende cabaretier Herman Finkers, hebben gezongen. "De mis is in 1998 door het koor uitgevoerd. De leden van het koor vonden het heel bijzonder om teksten te zingen van hem. Verder vinden we de jubileumconcerten, die elke vijf jaar worden gegeven, altijd erg leuk. Elke keer denken we: Hé, we zijn alweer vijf jaar verder!"
Terugkijkend op de afgelopen vijfentwintig jaar zijn er veel leuke herinneringen. "Zoals die keer dat we voor de oude vader van een van onze koorleden hebben gezongen. Hij werd negentig en hij zat in een verpleeghuis. Het was fijn dat we daar een concert konden geven. Of die dag dat we in de hal van het station in Bussum hebben gezongen. We hadden het geluk dat er treinen waren uitgevallen, dus we hadden publiek genoeg. Dat gaan we zeker nog een keer doen. En onze deelname aan Bussum Cultureel, Vestival Vocaal en de Proeverij van Gooise Koren is ook altijd gezellig. Als dit soort optredens niet te dicht tegen een concert aan zitten, maken we daar zeker tijd voor." Ze vertelt dat het koor soms ook optredens tijdens een herdenkingsdienst van uitvaartonderneming Van Vuure heeft verzorgd. "Muziek helpt vaak om verdriet te verwerken en als wij daar een rol in kunnen spelen, doen we dat graag. Het zijn dan vaak wel tranentrekkers die we zingen. Maar omdat wij ze regelmatig hebben gezongen, hebben wij er minder last van." Sommige leden hebben zangles gehad of kunnen noten lezen omdat ze een instrument bespelen. Andere hebben zangervaring omdat ze in het onderwijs hebben gewerkt. "Maar we hebben ook een koorlid dat vanaf het begin op het gevoel heel mooi kon zingen, maar helemaal geen noten kan lezen." Het koor is nog wel op zoek naar tenoren.

"We hebben een tekort aan tenoren, maar dat is zelfs landelijk een probleem. Toch hopen we dat mannen zich bij ons aanmelden. Zij kunnen altijd een paar weken meelopen en een stemtest doen." Rebel vertelt dat het koor nu hard werkt aan het jubileumprogramma. "Met oude en nieuwe stukken, zoals composities van Schütz en Schein, Dvorák en Brahms. Het wordt een mooi afwisselend programma met een vleugje nostalgie en een blik op de toekomst."

Kaarten, verkrijgbaar aan de deur kosten € 12,50.