De kerk blijft tijdens het werk gewoon geopend.
De kerk blijft tijdens het werk gewoon geopend. Foto: Bob Awick

Steigers om leien dak te renoveren

NAARDEN De eerste metershoge steigers zijn geplaatst aan de noordzijde van de Grote Kerk om het leien dak te renoveren.

De renovatie van de leien van het dak is noodzakelijk om het unieke 500 jaar oude tongewelf daaronder te blijven beschermen. De oude leibedekking aan de noordzijde wordt vanaf 29 januari volgend jaar gedemonteerd en daarna worden de nieuwe leien gelegd. Ook wordt er dan begonnen met het loodwerk van het torentje met het luidklokje, de zogenaamde vieringtoren.

Aan de zuidzijde begint de steigeropbouw eind april en de werkzaamheden aan het dak half juli. Ook is er de mogelijkheid om zelf de renovatie te bekijken. De steiger wordt dan gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. De laatste fase is de koorzijde, de Marktstraatzijde, van de kerk en die steigers worden half december opgebouwd, waarna het herstel van de leibedekking eind januari 2020 begint. Het project is naar verwachting eind september 2020 gereed.

Voor de renovatie van het leien dak heeft de Stichting Grote Kerk Naarden een subsidie ontvangen van het ministerie van OCW. De stichting laat weten dat de renovatie 3 miljoen euro gaat kosten en ze 200.000 euro tekort komt. "We hopen dat mensen ons willen steunen door een bedrag te doneren via onze website", aldus de stichting. "De kerk blijft gewoon open voor concerten en de kerstnachtdienst."