Maandag was de aftrap van het renovatieproject.
Maandag was de aftrap van het renovatieproject. Foto: Bob Awick

'De stookkosten gaan omlaag, dat
gaat men merken in de portemonnee'

Vanaf volgend jaar zitten de huurders van Woningstichting Naarden er weer warmpjes bij. Er wordt flink geïnvesteerd om de huizen minimaal op energielabel B te krijgen.

NAARDEN Woningstichting Naarden heeft de komend tijd een flinke klus voor de boeg. In totaal worden er 196 huurwoningen aangepakt. Het werk is zeer divers: denk aan het isoleren van gevels en het aanbrengen van mechanische ventilatie. De bewoners van deze woningen zullen flink het verschil gaan merken. Maandag werden de bewoners van de Johan Willem Frisolaan getrakteerd op chocolademelk om samen te proosten op het werk en de toekomst.

Directeur Lilian Verheul vertelt dat de stichting flink in de buidel moet tasten om alle ambities waar te maken.

Wat is precies de bedoeling van deze operatie?
"De ambitie is om in 2020 de woningen op gemiddeld Label B te hebben. Dat is een landelijke afspraak die is gemaakt tussen woningbouwcorporaties. Dat houdt in dat wij ruim 200 woningen moeten aanpakken om aan deze ambitie te kunnen voldoen."

Jullie starten op de Frisolaan?
"We starten met 19 eengezinswoningen en 8 seniorenwoningen aan de Johan Willem Frisolaan. Het huidige label is daar D. Als we klaar zijn, krijgen al deze woningen Label A. Als de cv-ketel ouder is dan tien jaar, krijgen ze een nieuwe. Ook wordt het dubbelglas vervangen voor HR++-glas. Er komt CO2-vraaggestuurde mechanische ventilatie en we gaan het dak en de kruipruimte isoleren. We krijgen nieuwe kozijnen (we hebben wel te maken met levertijden, deze komen iets later, meent de aannemer). Kortom, een flinke operatie."

Kunnen de bewoners thuis blijven tijdens al dit werk?
"Ze kunnen gewoon blijven wonen, maar het is best een hoop gedoe. Met name in de seniorenwoningen zien sommige bewoners erg tegen het werk op. We begrijpen dat sommige mensen het niet zo zien zitten, maar we zullen - met name kwetsbare ouderen - hier extra bij begeleiden. Het werk zal behoorlijk wat overlast geven. Denk aan het boren voor het aanleggen van een buizensysteem, het verschuiven van spullen. We hebben daarom een vakman die hierbij helpt. We pakken het werk per huis op en proberen de overlast zo kort mogelijk te houden."

Hoeveel overlast geeft het werk?
"Omwonenden moeten er rekening mee houden dat er veel busjes van werklui door de straten rijden. Er wordt herrie gemaakt en dat kan overlast geven. We hopen dat mensen inlevend kunnen zijn en begrip kunnen opbrengen."

'We hopen dat mensen inlevend kunnen zijn begrip tonen'

Wat staat er verder op de planning?
"Na de woningen aan de Frisolaan wordt er een complex op de Keverdijk aangepakt en daarna een aantal woningen in de Vesting. Na de zomer volgend jaar komen er nog een aantal woningen aan de beurt. In 2018 en 2019 gaan we in totaliteit 196 woningen aanpakken.

Als het werk klaar is, wat betekent dat dan voor de bewoners?
"Dat betekent om te beginnen geen huurverhoging. Wel betekent het dat de stookkosten flink omlaag gaan, dat gaat men merken in de portemonnee. Het gaat echt heel veel schelen."
Hoe staat Woningstichting Naarden er op dit moment voor?
"We moeten flink investeren om al het werk mogelijk te maken. We gaan interen op onze reserves. Ook zien we dat er diverse maatregelen door de overheid zijn getroffen waardoor wij veel meer heffingen betalen. Je kunt zeggen dat vier maanden huur afgedragen moeten worden aan allerlei instanties. Dat maakt het er niet makkelijker op. Natuurlijk hebben wij hier begrip voor, maar het betekent ook dat wij reserves moeten aanspreken en dat heeft wel gevolgen voor toekomstige investeringen. Wij willen heel graag meedoen aan nieuwbouw in Naarden. Dat wordt op deze manier wel een stuk lastiger. Wij zijn wel heel druk in gesprek met de gemeente om te kijken hoe we kunnen investeren in nieuwe huurwoningen. Maar voor nu ligt de focus op het verduurzamen van het bezit. We bepalen nu hoe we de komende vier jaar verder willen gaan. De strategie wordt dat we inzetten op duurzaamheid. Zo liggen er bijvoorbeeld plannen dat we allemaal van het gas af moeten en dat alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn. We kijken naar al die ontwikkelingen. Voor ons zijn drie punten erg belangrijk: betaalbaarheid van woningen, leefbaarheid in de wijken én nieuwbouw."