Rond de horeca hingen enkele jaren camera's.
Rond de horeca hingen enkele jaren camera's. Foto: Politie

Moeten de camera's rond de Bussumse horeca terugkeren?

BUSSUM Het cameratoezicht rond de Bussumse horeca moet terugkeren. Dat stellen D66, Goois Democratisch Platform (GDP), 50PLUS en ChristenUnie. Of het ook zover komt, valt nog af te wachten.

Rondom de Bussumse cafés, onder meer rond het station, wordt nog steeds veel overlast ervaren en waren de afgelopen jaren meerdere voorvallen. De camera's zouden het veiligheidsgevoel kunnen vergroten, overlast tegengaan en kan daarnaast zorgen voor 'extra oren en ogen' als het gaat om het opsporen van eventuele raddraaiers.

Er was de afgelopen jaren als proef cameratoezicht rond de horeca. Deze camera' s maakten alleen opnames als de kroegen open waren. Het probleem was toen echter dat de camera's vaak te kampen hadden met technische problemen, zo werd een jaar geleden bekend na een evaluatie. Als de camera's het wel deden werkte het toezicht wel goed. Horecaondernemers waren er ook tevreden over.

Volgens D66, GDP, 50PLUS en CU moet er snel gekeken worden of de camera' s terug kunnen komen. Volgens de planmakers zorgen alleen gevallen als de relletjes rond de kermis er al voor dat cameratoezicht wat kan opleveren. Bovenal kunnen de camera's gemakkelijk terugkeren, omdat de palen waaraan de camera's bevestigd waren er nog hangen.

Een vraagstuk is echter nog of het wel mag vanwege de privacywet. Een groot deel van de raad voelde woensdag wel wat voor het cameratoezicht, maar over het ook echt zover komt valt te betwijfelen. Niet alleen de privacy was een struikelblok, ook het vraagstuk of het doel de middelen wel heiligt zorgde voor een tweespalt. Burgemeester Han ter Heegde zegde toe het cameratoezicht wel verder te gaan onderzoeken. "We gaan eerst kijken naar welke overlast er speelt rond de horeca en in hoeverre de politie en de jongerenwerkers de boel onder controle hebben. De ervaring leert dat zij het goed kunnen managen, zonder dat we daar camera's voor nodig hebben. Cameratoezicht is wel een middel, maar het moet wel ook echt wat toevoegen. Daar gaan we nu naar kijken. Op korte termijn maken we daar meer over bekend."