In het water ligt de maaier.
In het water ligt de maaier. Foto: Bob Awick

'Het was erg drassig, dan kun je zeker met een grasmaaier sneller uitglijden'

Een val van zeker vijf meter hoogte mét grasmaaier kostte het leven van de 52-jarige Paul Verkuijl. De SMB is enorm geschrokken. Het maaien wordt voorlopig stilgelegd.

NAARDEN Wat is er vorige week toch gebeurd tijdens het dodelijke ongeluk op de Vestingwal? Hoe kon hovenier Paul Verkuijl zo'n smakkerd maken dat hij later in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen? Het onderzoek loopt nog, de vragen stapelen zich op.

De politie twitterde het volgende: "Op de Kapitein Meijerweg #Naarden kwam vanochtend door nog onbekende reden een maaimachine met bestuurder in het water terecht. De 52-jarige man uit Renswoude werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. We doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval." Inmiddels is het onderzoek overdragen aan de arbeidsinspectie. Er wordt gekeken wat er precies mis is gegaan op de werkvloer.
De politie laat weten dat een getuige een voertuig in het water had gezien. Dat bleek de grasmaaier te zijn. Daarop werd direct groot uitgerukt. Duikers gingen te water en haalden een bewusteloze Verkuijl uit het water. Hij was van zeker vijf meter hoogte naar beneden gevallen. Op de kant werd hij direct gereanimeerd. Een arts landde in een helikopter om snel hulp te verlenen. Met loeiende sirenes werd de hovenier naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden.
Wat deed Verkuijl op de wallen? De taak van de hoveniers is om de wallen er strak uit te laten zien, zodat de vestingwerken goed tot hun recht komen. Kort gemaaid gras dus. Tot in de hoekjes. Het onderhoud van de Vestingwallen valt onder het beheer van de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Twee jaar geleden was Verkuijl betrokken bij het nieuwe maaibeleid, dat geïntroduceerd werd toen de SMB het beheer van de Vesting in handen kreeg. Toen zei de hovenier tegen deze krant hoe blij hij was met de aanschaf van de spider, een knalgele, bestuurbare grasmaaier. Wat overblijft zijn de steile hellingen. "Daar kan de spider niet werken. Die gaat maar tot 60 graden", vertelde Verkuijl destijds. Hij was duidelijk een ervaren erfgoedhovenier. Iemand die precies wist wat hij deed. Daarom blijft het gissen wat er is gebeurd.
Een onderzoek van de arbeidsinspectie moet inzicht geven in wat er precies fout is gegaan boven op de vestingwal.

"Dat onderzoek volgen we op de voet", vertelt burgemeester Han ter Heegde. "Er wordt nu veel over gezegd. Ik hoorde onder meer dat het maandag erg drassig was, omdat het de dag daarvoor heel hard had geregend. Dat klopt ook, en dan kun je zeker met zo'n maaimachine sneller uitglijden. Maar of dat echt de oorzaak is geweest zal moeten blijken. Als blijkt dat we maatregelen kunnen nemen dan zullen we dat bespreken met de SMB en zullen we actie ondernemen." De burgemeester heeft afgelopen week gesproken met de weduwe van de overleden hovenier. "Ze runden dat bedrijf samen. Je kunt je dus voorstellen dat ze erg aangeslagen was. Maar je merkte ook dat ze een knop heeft om weten te zetten en gewoon doorgaat. Ze zet alles op alles om het bedrijf te laten draaien, hoe groot het drama ook is. Daar heb ik veel bewondering voor."