Ruud en Wil van Zijtveld zijn al zestig jaar gelukkig met elkaar.
Ruud en Wil van Zijtveld zijn al zestig jaar gelukkig met elkaar. Foto: Bob Awick

De vonk sloeg over en nu 60 jaar getrouwd

NAARDEN Ruud (83) en Wil (80) van Zijtveld zijn zestig jaar getrouwd en nog steeds verliefd op elkaar. "We hebben elkaar ontmoet bij Wil thuis in Bussum, maar ik vond haar toen niet interessant omdat ze voor mij nog te jong was. Ze was toen een jaar of zestien", vertelt Ruud.

Ruud zat bij de marine en vertelt dat hij toen anders in het leven stond. "Ik vond Wil echt nog een meisje. Mijn broer had toen wel verkering met de zus van Wil. Ik kwam op mijn 21ste terug uit Nieuw-Guinea en toen ik Wil weer zag, sloeg bij mij de vonk over. Maar er was een klein probleempje: Wil had al verkering. Toch heb ik haar gebeld met de vraag of ze een avondje met mij naar Carré wilde. Ze is in de trein naar Amsterdam gestapt en we hadden een geweldige avond samen. Zo is onze liefde begonnen en na zestig jaar zijn we nog heel gelukkig met elkaar."
Het echtpaar is getrouwd in Bussum en heeft tijdelijk ingewoond bij de ouders van Ruud voordat ze een huis vonden in Naarden. "Ik heb toen gesolliciteerd bij een bandencentrum in Naarden en heb verschillende functies gehad. Toen het bedrijf werd overgenomen door Michelin leek het mij een goed idee om trainingen aan het personeel te geven. In Hoevelaken werd een trainingscentrum opgezet waar ik ben gaan werken. Ik ben daar gestopt op mijn 61ste, maar ben wel bij het bedrijf gebleven om onder andere reclamefilms te maken. Wil is thuis gebleven tot onze vier kinderen, drie jongens en een meisje, groot genoeg waren en is toen gaan werken bij het UWV; ook heeft ze vrijwilligerswerk gedaan voor onder andere het Majella Ziekenhuis, het Rode Kruis en de thuiszorg."
Maar het echtpaar heeft veel meer vrijwilligerswerk gedaan. "We zijn altijd betrokken geweest bij Naarden en bij de Stichting Burgerzin. Samen hebben we dertig jaar lang het sinterklaasfeest georganiseerd. Wij zijn klein begonnen en nu is het een groot feest waar zo'n 15.000 mensen op afkomen. Na de stichting heb ik tien jaar in de gemeenteraad van Naarden gezeten, heb twaalf jaar schoolvoetbal georganiseerd en de carnavalsoptocht in Naarden. Wat we heel leuk vonden aan het organiseren, is dat je met veel andere inwoners in contact komt."
Nu is Ruud nog betrokken bij het herinrichten van het Thijssenpark in Naarden en is kandidaat-bestuurslid van belangenvereniging Dudok Wonen. "We doen het rustiger aan, want we willen graag meer tijd doorbrengen met onze zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Maar ook met elkaar. Dat is ook het geheim van ons huwelijk. Naar elkaar luisteren, praten, geven en nemen, maar vooral lief zijn voor elkaar."

'Samen hebben we jaren het sinterklaasfeest georganiseerd'