De kinderen mochten ook vragen stellen.
De kinderen mochten ook vragen stellen. Foto: Jessica de Jong

Rohobotschool 'adopteert' verzetsmonument Thierensweg

NAARDEN Een mooie herdenking afgelopen vrijdag bij het verzetsmonument aan de Thierensweg. Daar werd in de volle zon door de leerlingen van groep 7 van de Rehobotschool stilgestaan bij het feit dat op die plek op 5 februari 1945 vijf 'Vaderlanders door de Duitsers lafhartig werden vermoord'.

Groep 7 en juf Aagje hadden vooraf al goed besproken wat de herdenking in zou houden. Ze hebben het verhaal gehoord van wat er is gebeurd zoals mevrouw Jaegers, die in die tijd vlak bij de Thierensweg woonde, het heeft opgetekend. Zij is twee jaar geleden overleden. Ook kregen ze een gastles van Indiƫ-veteraan Gerard van der Lee. Bij de herdenking werd even stil gehouden. Er was een welkom, gedichten werden voorgelezen, het Wilhelmus werd gezongen en er werden waxinelichtjes aangestoken. Daarna konden de kinderen vragen stellen aan drie veteranen: 'Wat is het spannendste wat u heeft meegemaakt' en 'Ik heb de helm van mijn opa meegenomen'. De kinderen werden vriendelijk te woord gestaan. Ook werd bekend gemaakt dat het monument door de Rehobotschool is 'geadopteerd. Overigens werd de herdenking afgelopen vrijdag al vervroegd gehouden omdat 4 mei in de meivakantie valt.

Herdenking 4 mei

De reguliere herdenking op 4 mei begint om 18.00 uur met de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Amstersfoortsweg, om 18.30 uur is de herdenking bij het verzetsmonument aan de Thierensweg, om 19.00 de start van de herdenking in de Grote Kerk Naarden.

Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Burgemeester van Wettumweg met twee minuten stilte om 20.00 uur. Om 21.00 uur is de afsluiting met een concert in de Grote Kerk.