Het vaarseizoen begint alweer bijna.
Het vaarseizoen begint alweer bijna.

Boete voor 'onbemand tanken' bij Jachthaven blijft overeind

DEN HAAG Jachthaven Naarden is definitief 15.000 euro kwijt vanwege onvoldoende toezicht bij het tanken van recreatieschepen. Dat heeft de Raad van State afgelopen woensdag beslist in een hoger beroep dat door de eigenaren van de jachthaven was ingesteld.

door Adrie van der Wel

De gemeente Gooise Meren dreigde al eerder met een boete. Maar uit controles bleek dat het tanken in de jachthaven nog steeds niet volgens de regels gebeurde. Uiteindelijk volgde er een boete waar de jachthaven nu definitief aan vast zit.

Camerabeelden

De eigenaren hielden bij de Raad vol dat het tanken onder toezicht plaats vond. Dat gebeurde via camerabeelden in het havenkantoor op 55 meter afstand. Volgens de gemeente kwam dit neer op een onbemand tankstation en dat is niet toegestaan in de jachthaven.
De regels schrijven voor dat er direct toezicht is en dat betekent dat een medewerker lijfelijk aanwezig is bij het tanken en direct kan ingrijpen als er iets misgaat, aldus de gemeente.

Medewerker

De Raad is het eens met de gemeente. Van direct toezicht kan alleen maar sprake zijn als de medewerker ook bij de afleverzuilen staat. Dat was niet het geval bij de jachthaven en dus beging de jachthaven een overtreding die terecht bestraft is.