Diverse vogels vliegen tegen de hoogspanningsmast en gaan dood.
Diverse vogels vliegen tegen de hoogspanningsmast en gaan dood.

Varkenskrullen zouden dé oplossing zijn

Vervolg van de voorpagina

NAARDEN Rob Kloosterman heeft de gemeenteraad benaderd met een brief en een documentaire om ze op de hoogte te brengen en met de vraag of de gemeente met de betrokkenen in overleg wil gaan om te kijken naar een oplossing voor de zogenoemde 'draadslachtoffers'.

Herman de Hollander van CDA Gooise Meren heeft dit onderwerp opgepakt en een brief naar het college gestuurd met de vragen of het college bereid is met Natuurmonumenten in overleg te treden om een oplossing voor draadslachtoffers te bewerkstelligen en druk te zetten op Natuuurmonumenten en/of staatsbedrijf Tennet om hier prioriteit aan te geven. Volgens De Hollander is dit te zien als een inspanningsverplichting en de oplossing, fysiek en financieel, is voor Natuurmonumenten en/of Tennet.

Het grote verhaal

"Het gaat bij mij niet om één dode vogel, maar om het grote verhaal", zegt De Hollander. "Er lopen hoogspanningsdraden door het natuurgebied en wat mij stoort is dat het allang voorkomen had kunnen worden. Dit is niet uniek, want in andere natuurgebieden is het wel opgelost en hangen er aan de draden ballonnen. Door die ballonnen vliegen de vogels niet meer tegen de draden aan."

Het blijkt dat de meeste aanvaringen plaatsvinden als de hoogspanningsdraad slecht zichtbaar is. Dit kan 's nachts zijn of in de schemering, maar ook bij mist, motregen of sneeuwbuien. "Ik hoop wel dat Natuurmonumenten en Tennet rond de tafel gaan zitten om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. De gemeente is niet verantwoordelijk voor het natuurgebied en de hoogspanningsdraden, maar ik hoop dat we een faciliterende rol kunnen spelen om de partijen bij elkaar te brengen of druk uit te oefenen voor een oplossing."
"Het klopt dat de hoogspanningsdraden niet van ons zijn", zegt boswachter Hanne Tersmette. "Door het rapport van Rob Kloosterman weten we wat er aan de hand is en hebben we contact opgenomen met Tennet; we gaan dit probleem binnenkort bespreken."
Ook Tennet reageert positief en wil er zeker iets aan gaan doen. Eefje van Gorp van Tennet vertelt dat ze niet op de hoogte waren van dit probleem. "We hebben het rapport nu wel ontvangen en als er sprake is van draadslachtoffers kunnen we dat voorkomen door varkenskrullen en vogelflappen. Die hebben we, samen met betrokken organisaties, al eerder op verschillende plekken aan de draden gehangen. We gaan nu kijken hoe we dit het beste kunnen oppakken."

's Nachts zijn hoogspanningsdraden slecht zichtbaar